uniform

Algemene Nabestaandenwet (Anw)

Als je partner overlijdt, heb je mogelijk recht op een Anw-uitkering op basis van de Algemene nabestaandenwet (Anw).

Anw-compensatie

De pensioenregeling van het ABP gaf achtergebleven partners van (politie)ambtenaren aanspraak op een extra uitkering bovenop hun nabestaandenpensioen: de Anw-compensatie. Dit recht bestond als ze niet in aanmerking kwamen voor een aanvullende uitkering op basis van de Anw. Vanaf 1 mei 2018 is deze Anw-compensatie in de ABP-regeling vervallen. Medewerkers kunnen zich vanaf die datum tegen een Anw-hiaat verzekeren bij Loyalis.

Extra aanvulling

Voor de groep collega’s die al voor 1996 pensioen opbouwde bij het ABP is er – in plaats van de Anw-compensatie – toch nog sprake van een extra aanvulling op het nabestaandenpensioen van de (ex-)partner. Deze aanvulling kan oplopen tot € 4.000 bruto per jaar. Lees meer over de voorwaarden en bedragen (ABP).

Wel of geen Anw-hiaatverzekering?

De keuze is aan jou of je deelneemt aan de verzekeringsmogelijkheid bij Loyalis. Voor de Anw-hiaatverzekering die de werkgever samen met Loyalis aanbiedt, wordt premie ingehouden op je salaris. De noodzaak tot bijverzekeren is afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals het inkomen van je partner en vaste lasten. Wil je je niet aanvullend verzekeren via Loyalis? Met de afstandsverklaring kun je de werkgever laten weten dat je niet wil deelnemen aan de verzekering.

Demonstratie

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN