13 sep 2018, cao
De ACP heeft op donderdag 13 september deelgenomen aan een rondetafelgesprek van de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid. Het gesprek in de Tweede Kamer vond plaats op initiatief van Chris van Dam (CDA) die met zijn initiatiefnota ‘Ruimte voor, vertrouwen in blauw op straat’ twaalf voorstellen doet die ertoe moeten leiden dat de politieorganisatie lucht krijgt en er meer capaciteit vrijkomt. Het was een uitgelezen moment om de politiek ook nog eens nadrukkelijk te wijzen op het herstelplan van de politiebonden.
‘Geen keuzes maken, nooit nee zeggen, betekent dat de druk wordt afgewenteld op individuele politiemedewerkers. Het ‘uitwonen’ van het personeel is uiteindelijk het spannen van het paard achter de wagen’, staat in de initiatiefnota van Tweede Kamerlid Van Dam.
De ACP onderschrijft dat, maar vindt het ook belangrijk om erop te wijzen dat de situatie zoals die in de nota wordt geschetst niet van de ene op de andere dag is ontstaan. “Veel van de problemen bij de politie zijn al jaren zichtbaar en voorspelbaar, zoals de grote uitstroom van politiemensen. De politiebonden hebben daar jarenlang herhaaldelijk op gewezen. De politiek en politietop hebben het echter genegeerd en laten gebeuren”, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. “Er is vooral een gebrek aan langetermijnbeleid bij politiek en politietop. Daar ervaren politiemensen nu de pijnlijke gevolgen van.”
Van de Kamp: “Het loopt politiemensen als gevolg van gebrek aan capaciteit volledig over de schoenen. Het maken van keuzes is – naast andere maatregelen – onvermijdelijk. De CAO-acties van politiemensen getuigen van de noodzaak daartoe.” Veel van de voorstellen in de initiatiefnota waarover vandaag tijdens het rondetafelgesprek werd gesproken, staan ook in het herstelplan van de politiebonden om de politieorganisatie op orde te krijgen. De voorgestelde maatregelen uit dit herstelplan maken onderdeel uit van de CAO-onderhandelingen.
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov