ACP en Pronos werken aan PTSS-screener

ACP en Pronos werken aan PTSS-screener

2 jan 2019, ptss

Politiemensen worden vaak zwaarder belast dan andere beroepsgroepen. Dat kan gevolgen hebben voor hun psychische en lichamelijke gezondheid. Bovendien blijft het risico op ziekteverzuim en PTSS bij de politie groeien door werkdruk en leeftijdsopbouw. Het is in het belang van de collega én de werkgever dat PTSS vroegtijdig wordt herkend. Daarom werkt de ACP samen met organisatie Pronos aan een PTSS-screener voor politiemensen zodat die zichzelf kunnen testen.

Op basis van Amerikaanse data zijn al positieve ervaringen met de PTSS-screener. In 82% van de gevallen stelt deze een juiste diagnose. De screener wordt nu afgestemd op Nederlandse gebruikers werkzaam bij de politie. Daarvoor is het nodig dat er eerst data wordt verzameld. De ACP heeft verschillende groepen leden gevraagd om die data te leveren door via een online tool antwoord te geven op de vraag ‘Hoe gaat het met je?’

Indicatie

Een vrij technisch verhaal. Het komt er op neer dat de software van de PTSS-screener op basis van de input van gebruikers verbanden gaat zien die voor het menselijk oog verborgen blijven (tekstmining). Deze techniek is ontwikkeld én gevalideerd door de Universiteit Twente. De verzamelde data moet er uiteindelijk toe leiden dat een algoritme kan inschatten hoe groot de kans is dat de betreffende gebruiker van de screener PTSS heeft. Op basis van die indicatie kan hij/zij vroegtijdig aan de bel trekken.

De ACP en Pronos streven ernaar de PTSS-screener het eerste kwartaal van 2019 te kunnen introduceren. Het aansluiten van de screener op instanties – al dan niet aangesloten bij de werkgever – die collega’s met (mogelijk) PTSS kunnen helpen heeft de bijzondere aandacht van de ACP.

Helpen met data verzamelen

Werk je binnen de politie en wil jij ons helpen je collega’s te helpen? Stuur dan een e-mail naar vereniging@acp.nl. Je ontvangt daarna een mail met een inlogcode en de URL waarna je kunt deelnemen aan het omzetten van de Amerikaanse naar Nederlandse data voor de PTSS-screener. Het enige wat jij hoeft te doen, is antwoord geven op de vraag: ‘Hoe voel jij je?’ De data kan niet worden teruggebracht naar personen. Ook ontvang je geen uitslag van de test die je invult.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN