ACP: ‘Geweld tegen politiemensen meteen bestraffen’

ACP: ‘Geweld tegen politiemensen meteen bestraffen’

2 aug 2018, veilig en gezond werken

Zaken waarbij grof geweld is gebruikt tegen politiemensen moeten niet op de lange baan worden geschoven maar zo snel mogelijk voor de rechter komen. De ACP wil dat standaard snelrecht wordt toegepast na zware mishandeling van een agent.

Ondanks tal van maatregelen is het nog regelmatig raak; geweldsincidenten waarbij politiemensen tijdens hun werk worden uitgescholden, bedreigd, bespuugd, geslagen en geschopt. Een zeer kwalijke zaak waar keihard tegen opgetreden moet worden.

Extra klap in het gezicht

Dat een mishandelde agent vervolgens lang moet wachten voordat de zaak voor de rechter komt en er ook nog eens een lage boete of taakstraf volgt, voelt voor collega’s als een extra klap in het gezicht. Mensen vergeten al snel de impact van geweld. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: “Buitenstaanders kunnen makkelijk zeggen dat geweldsincidenten inherent zijn aan het politievak. Een agent hinderen in zijn werk door hem bewust in elkaar te slaan is daarentegen niet normaal.”

Niet getolereerd

Het komt voor dat de verdachte van mishandeling van een agent alweer vrij rondloopt, terwijl de politieman of -vrouw nog in het ziekenhuis ligt of herstellende is. “Wat voor signaal geef je daarmee af?”, zegt Gerrit van de Kamp. “Geweld tegen politiemensen moet meteen worden bestraft. Zeker als er geen twijfel bestaat over de rol van de geweldpleger, bij een minimum aan bewijslast. Stel een rechtszaak dan niet uit. Dat is belangrijk voor de mishandelde agent. Je laat daarmee bovendien aan de samenleving zien dat geweld tegen politiemensen niet getolereerd wordt.”

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN