6 nov 2019, Werk
Politiecollega’s uit heel Nederland worden uit hun eigen team gehaald om bijstand te verlenen bij het bewaken en beveiligen van personen. De inroostering en vergoeding van deze diensten verloopt – zacht uitgedrukt – niet vlekkeloos. De ACP vraagt daarom met spoed om een landelijke instructie. Bovendien stelt de ACP voor om voor deze diensten de ME-toelage toe te kennen vanwege het beroep dat gedaan wordt op de inzet, loyaliteit en flexibiliteit van deze collega’s. Op een aantal plekken wordt deze toelage hiervoor al verstrekt.
De moord op advocaat Wiersum heeft velen wakker geschud. Er werd vrijwel meteen een stevige en brede aanpak van de georganiseerde misdaad afgekondigd. Ook de ACP vindt dat die er moet komen, maar wel met oog voor politiemensen!
Het tegendeel lijkt echter te gebeuren. De capaciteit heeft een kookpunt bereikt. Op veel plekken komen politiemensen zwaar in de knel door het beroep dat op hen wordt gedaan. En daar komt bij dat de manier waarop in deze drukte diensten worden gepland en vergoed overal anders is, waarbij de grens wordt opgezocht van wat rechtspositioneel mag en dikwijls gaat het over die rand.
Grenzen worden overschreden
Een greep uit de voorbeelden: collega’s die veel te lange dagen maken (met Arbeidstijdenwet-overtredingen tot gevolg), het ten onrechte opleggen van verplichte overnachtingen en het niet op de juiste wijze vergoeden en inroosteren van dienstreizen.
Eenduidige vergoeding en planning
De ACP en de andere bonden zijn kritisch op het overvragen van de collega’s. Met de werkgever is nu afgesproken dat er een landelijke instructie komt die ervoor zorgt dat de vergoeding en planning van deze diensten landelijk op dezelfde manier gebeurt én in lijn met de rechtspositie.
Beloning
De ACP zal bovendien bij de werkgever aangeven dat een ME-toelage overal op zijn plaats is als compensatie voor het beroep dat op de collega’s wordt gedaan (vaak ten koste van hun privéleven).
Uit het CGOP: ‘Rechtspositionele afspraken rond extra inzet bewaken en beveiligen’
Politiecollega’s uit heel Nederland worden uit hun eigen team gehaald om bijstand te verlenen bij het bewaken en beveiligen van personen. De inroostering en vergoeding van deze diensten verloopt – zacht uitgedrukt – niet vlekkeloos. Op 6 november publiceerden wij een artikel met de kop: ‘ACP wil ME-toelage voor bewakingseenheden’. Na deze oproep is er met
11 novBeveiligen kan nu ook zonder politieopleiding
De korpschef brengt binnenkort een beleidsregel naar buiten, waarin staat dat voor de inzet op arrestantenzorg, objectbeveiliging en rechtbanktaken geen voltooide politieopleiding nodig is en dat een ATH aanstelling met boa-aanwijzing volstaat. De ACP heeft hier op verzoek van leden op aangedrongen. De onderhandelingen met de werkgever zijn hiermee afgerond. Al jarenlang was het de
25 oktDe prijs die je betaalt…
Door: Gonny Pereboom, ACP-vakbondsadviseur en generalist GGP Capaciteitsvraagstuk… Voor mij een kil beleidsmatig woord dat de lading niet dekt. Ik zie collega’s die met hart en ziel hebben gekozen voor het politievak, maar nu voor dilemma’s staan. Afgelopen zondag had ik een ochtenddienst. In het capaciteitsvraagstuk betekent deze dienst twee auto’s met vier collega’s om
21 oktTot hier en niet verder
Steeds meer politieteams staan onder extreme druk. De strijd tegen georganiseerde misdaad en tal van andere actuele ontwikkelingen trekken een onverantwoord zware wissel op collega’s. Er komt steeds meer werk bij. Keuzes en voldoende investeringen blijven daarentegen uit. Politiek en bestuur laten het al jarenlang na om met (structurele) oplossingen op korte termijn te komen.
21 oktACP: Capaciteit nodig voor aanpak georganiseerde criminaliteit
Er komt een breed offensief tegen georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat de contouren daarvan zien in een nota en een brief aan de Tweede Kamer. Ook de ACP vindt een stevige, brede aanpak noodzakelijk. “Een eerste stap is genomen”, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp, “Nu is het zaak dat er een
18 okt