ACP wil onderzoek (gewelds)incidenten Oud & Nieuw

ACP wil onderzoek (gewelds)incidenten Oud & Nieuw

2 jan 2019, veilig en gezond werken

“Het woord ‘geschokt’ na de constatering dat er weer meer geweld tegen agenten en andere hulpverleners plaatsvond, zegt niets meer. Als er geen actie wordt ondernomen, staan we volgend jaar weer op ditzelfde punt”, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. De ACP roept de politiek op om onderzoek te doen naar de onderliggende oorzaken van het toenemende geweld tijdens Oud & Nieuw.

Want ondanks tal van maatregelen is het aantal incidenten met geweld tegen de politie tijdens de jaarwisseling meer dan verdubbeld. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: “Het is een internationaal fenomeen dat Oud en Nieuw gepaard gaat met rumoer. Nederland spant daarentegen wel de kroon als het gaat om excessen en incidenten. En het wordt niet vanzelf beter.”

“Er zijn de afgelopen tien jaar tal van maatregelen genomen om geweld tegen hulpverleners aan te pakken. Denk aan snelrecht en strafverhoging. Toch leveren die maatregelen niet voldoende op. Onderzoek moet uitwijzen hoe het kan dat al die maatregelen tot op heden geen gewenst effect hebben. Het is belangrijk om te weten wat mensen die hulpverleners hinderen in hun werk en daarbij geweld gebruiken precies beweegt. Zodat een concreet plan kan worden gemaakt, bovenop het bestaande pakket aan maatregelen, om dit hardnekkige maatschappelijke probleem aan te pakken.”

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN