Afstaan DNA binnen FO alsnog verplicht?

Afstaan DNA binnen FO alsnog verplicht?

19 dec 2018, Werk

De ACP is fel gekant tegen de manier waarop de werkgever omgaat met de afname van DNA van rechercheurs bij de Forensische Opsporing (FO) voor een interne DNA eliminatiebank. Jaren terug is met de minister afgesproken dat het afstaan van DNA voor deze databank conform de wet altijd vrijwillig zou zijn. Inmiddels blijkt echter dat het consequenties heeft voor rechercheurs die geen DNA willen afstaan. Dat is tegen de afspraken in.

De zogeheten DNA eliminatiebank is opgezet om sporen van politiemensen op een plaats delict uit te sluiten als mogelijk daderspoor. Voorwaarde daarbij was dat de afname van DNA op vrijwillige basis gebeurt.

Uitgesloten van opsporingsonderzoek

Er zijn nu echter rechercheurs die worden uitgesloten van een opsporingsonderzoek – ze mogen een groot aantal plaatsen delict niet meer betreden – omdat zij geen DNA willen afstaan. In de toekomst mogen zij zelfs niet meer bij de FO werken. Van vrijwilligheid is zo natuurlijk geen sprake meer. Je mag weigeren, maar verliest dan wel je functie. De ACP is daarom met een aantal rechercheurs naar de rechter gestapt.

Richting de minister is er sterk op aangedrongen om de gemaakte afspraken over vrijwilligheid volledig na te komen. Verplichte afname van DNA kan, maar moet dan per wet geregeld. De huidige situatie komt er op neer dat de minister via een achterdeur afspraken niet nakomt.

Anonimiteit waarborgen

De ACP is overigens niet principieel tegen DNA-afname van rechercheurs bij de FO. Dit voorkomt onnodige kosten en tijdverlies bij de opsporing. De werkgever zou echter in overleg met de betreffende rechercheurs maatregelen moeten treffen die de anonimiteit volledig waarborgen. Dat is nu nog niet het geval aangezien de integriteit van het bedachte systeem nu nog afhankelijk is van de menselijke factor. Als het gaat om grondrechten kan dat niet het geval zijn. Wil de minister afname van DNA echt verplichten, dan moet dit wettelijk worden geregeld.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN