19 dec 2018, Werk
De ACP is fel gekant tegen de manier waarop de werkgever omgaat met de afname van DNA van rechercheurs bij de Forensische Opsporing (FO) voor een interne DNA eliminatiebank. Jaren terug is met de minister afgesproken dat het afstaan van DNA voor deze databank conform de wet altijd vrijwillig zou zijn. Inmiddels blijkt echter dat het consequenties heeft voor rechercheurs die geen DNA willen afstaan. Dat is tegen de afspraken in.
De zogeheten DNA eliminatiebank is opgezet om sporen van politiemensen op een plaats delict uit te sluiten als mogelijk daderspoor. Voorwaarde daarbij was dat de afname van DNA op vrijwillige basis gebeurt.
Er zijn nu echter rechercheurs die worden uitgesloten van een opsporingsonderzoek – ze mogen een groot aantal plaatsen delict niet meer betreden – omdat zij geen DNA willen afstaan. In de toekomst mogen zij zelfs niet meer bij de FO werken. Van vrijwilligheid is zo natuurlijk geen sprake meer. Je mag weigeren, maar verliest dan wel je functie. De ACP is daarom met een aantal rechercheurs naar de rechter gestapt.
Richting de minister is er sterk op aangedrongen om de gemaakte afspraken over vrijwilligheid volledig na te komen. Verplichte afname van DNA kan, maar moet dan per wet geregeld. De huidige situatie komt er op neer dat de minister via een achterdeur afspraken niet nakomt.
De ACP is overigens niet principieel tegen DNA-afname van rechercheurs bij de FO. Dit voorkomt onnodige kosten en tijdverlies bij de opsporing. De werkgever zou echter in overleg met de betreffende rechercheurs maatregelen moeten treffen die de anonimiteit volledig waarborgen. Dat is nu nog niet het geval aangezien de integriteit van het bedachte systeem nu nog afhankelijk is van de menselijke factor. Als het gaat om grondrechten kan dat niet het geval zijn. Wil de minister afname van DNA echt verplichten, dan moet dit wettelijk worden geregeld.
Uit het CGOP: ‘Rechtspositionele afspraken rond extra inzet bewaken en beveiligen’
Politiecollega’s uit heel Nederland worden uit hun eigen team gehaald om bijstand te verlenen bij het bewaken en beveiligen van personen. De inroostering en vergoeding van deze diensten verloopt – zacht uitgedrukt – niet vlekkeloos. Op 6 november publiceerden wij een artikel met de kop: ‘ACP wil ME-toelage voor bewakingseenheden’. Na deze oproep is er met
11 novACP wil ME-toelage voor bewakingseenheden
Politiecollega’s uit heel Nederland worden uit hun eigen team gehaald om bijstand te verlenen bij het bewaken en beveiligen van personen. De inroostering en vergoeding van deze diensten verloopt – zacht uitgedrukt – niet vlekkeloos. De ACP vraagt daarom met spoed om een landelijke instructie. Bovendien stelt de ACP voor om voor deze diensten de
6 novBeveiligen kan nu ook zonder politieopleiding
De korpschef brengt binnenkort een beleidsregel naar buiten, waarin staat dat voor de inzet op arrestantenzorg, objectbeveiliging en rechtbanktaken geen voltooide politieopleiding nodig is en dat een ATH aanstelling met boa-aanwijzing volstaat. De ACP heeft hier op verzoek van leden op aangedrongen. De onderhandelingen met de werkgever zijn hiermee afgerond. Al jarenlang was het de
25 oktDe prijs die je betaalt…
Door: Gonny Pereboom, ACP-vakbondsadviseur en generalist GGP Capaciteitsvraagstuk… Voor mij een kil beleidsmatig woord dat de lading niet dekt. Ik zie collega’s die met hart en ziel hebben gekozen voor het politievak, maar nu voor dilemma’s staan. Afgelopen zondag had ik een ochtenddienst. In het capaciteitsvraagstuk betekent deze dienst twee auto’s met vier collega’s om
21 oktTot hier en niet verder
Steeds meer politieteams staan onder extreme druk. De strijd tegen georganiseerde misdaad en tal van andere actuele ontwikkelingen trekken een onverantwoord zware wissel op collega’s. Er komt steeds meer werk bij. Keuzes en voldoende investeringen blijven daarentegen uit. Politiek en bestuur laten het al jarenlang na om met (structurele) oplossingen op korte termijn te komen.
21 okt