6 apr 2018, cao
Op donderdag 5 april hebben de politiebonden en de werkgever het eerste formele CAO-overleg gevoerd. Hierin hebben zij hun inzetten toegelicht. Ook zijn er afspraken gemaakt over de manier waarop het CAO-overleg gevoerd gaat worden. Dat gaat gebeuren aan de hand van vier blokken van gespreksonderwerpen:
Afgesproken is dat de bonden en werkgever op een aantal punten nog nadere onderbouwing van hun voorstellen zullen aanleveren. Een aantal afspraken uit de vorige CAO staan nog open: zoals het loopbaanpad en een aantal afspraken op het gebied van de veiligheid en gezondheid van politiecollega’s. Leden geven aan dat dit wat hen betreft de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de overlegpartner onder druk zet. Zij willen consequenties zien voor het niet nakomen van de afspraken. De ACP heeft deze boodschap aan de werkgever overgebracht.
Te veel collega’s ervaren nog steeds een te hoge werkdruk, het ziekteverzuim is onverminderd hoog en er wordt maar mondjesmaat geïnvesteerd in de ontwikkeling van politiecollega’s. Daarom heeft de ACP in dit eerste formele CAO-overleg opnieuw nadrukkelijk aangegeven dat de politieorganisatie sterk moet verbeteren. Bijvoorbeeld op het gebied van capaciteitsmanagement en de mogelijkheden die collega’s krijgen om zich te ontwikkelen in hun vak en loopbaan.
Direct na de onderhandelingen hebben ACP-onderhandelaars Gerrit van de Kamp en Ronald Jacobs in een Facebook Live-uitzending vragen van leden over de CAO-onderhandelingen beantwoord. Kijk terug!
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov