15 mrt 2019, Juridisch
In februari heeft de Hoge Raad de ACP in het gelijk gesteld: politieambtenaren die van hun werkgever (Nationale Politie) een dwangsom* hebben ontvangen, hoeven daarover geen belasting te betalen. De Belastingdienst zag een dwangsom als loon, omdat deze door een werkgever aan een werknemer wordt betaald. Maar volgens de Hoge Raad is hier geen sprake van. De Belastingdienst heeft nu aan de ACP laten weten de procedures te stoppen en geeft tekst en uitleg hoe je jouw ontvangen dwangsom moet verwerken in je aangifte inkomstenbelasting.
Voor de collega’s waarvoor bezwaar is ingesteld (of inmiddels al beroep, hoger beroep of cassatie) betekent dit dat de Belastingdienst het teveel aan ingehouden loonheffing zal terugstorten. Dit heeft echter wel effect op de aangifte die je in deze periode ook moet doen, voor zover de dwangsom is uitbetaald in 2018.
Voor zover je een dossier bij de ACP in behandeling hebt gegeven over de uitbetaling van een dwangsom, ben je al per mail geïnformeerd over de gevolgen. Uiteraard kan het ook zo zijn dat je zelfstandig bezwaar hebt gemaakt. Afhankelijk van wanneer je de dwangsom uitgekeerd hebt gekregen, ziet dat er als volgt uit:
Je krijgt de te veel ingehouden loonheffing binnenkort teruggestort. Je hoeft verder geen actie te ondernemen en dus niets aan te passen in je belastingaangifte.
Je krijgt de te veel ingehouden loonheffing binnenkort teruggestort. Je moet je aangifte conform onderdeel A van de informatie vanuit de Belastingdienst invullen (zie de tekst onder dit artikel). Er wordt geadviseerd dit zorgvuldig door te nemen en je belastingaangifte als zodanig in te vullen. Heb jij je aangifte voor 2018 al ingediend en geen rekening gehouden met de ontvangen dwangsom, dan wordt geadviseerd een verbeterde aangifte in te dienen.
Je krijgt te veel aan ingehouden loonheffing binnenkort teruggestort. De Nationale Politie corrigeert de inhouding op de uitbetaalde dwangsom. Je hoeft dus niets aan te passen in je belastingaangifte.
Ook als je geen bezwaar hebt gemaakt tegen de loonstrook kun je het teveel aan ingehouden loonheffing terugkrijgen. Voor zover je de dwangsom in 2018 hebt ontvangen kun je deze via de aangifte terugvorderen conform onderdeel B van de informatie van de Belastingdienst (zie de tekst onder dit artikel). Gaat het om dwangsommen die eerder zijn ontvangen dan 2018, dan is het de vraag of er nog iets mogelijk is. Een wijziging doorvoeren kan namelijk alleen nog als de aangifte niet definitief is vastgesteld.
* Als een politieambtenaar een verzoek indient of bezwaar maakt, dan moet de werkgever daar tijdig op reageren. Beslist de Nationale Politie te laat, dan kan de politieambtenaar aan de werkgever een ingebrekestelling zenden. Daarna heeft de Nationale Politie nog twee weken de tijd om alsnog een besluit te nemen. Zijn deze twee weken voorbij en is er nog steeds geen beslissing genomen, dan moet de Nationale Politie een dwangsom aan de politieambtenaar betalen. Dit is geregeld in de Algemene wet bestuursrecht.
De Belastingdienst heeft een tekst vrijgegeven waarin zij aangeeft hoe je de aangifte dient in te vullen voor zover de dwangsom is uitbetaald in 2018:
Belastingplichtigen die in 2018 een bestuurlijke dwangsom hebben ontvangen, als wordt bedoeld in het arrest van de Hoge Raad van 15 februari 2019, kunnen bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting 2018 daarmee rekening houden.
Afhankelijk van de situatie of tijdig bezwaar is gemaakt tegen de inhouding van loonheffing, geldt het volgende:
A. Tijdig bezwaar tegen de inhouding loonheffing in 2018
Belastingplichtigen die tijdig bezwaar hebben gemaakt ontvangen de te veel ingehouden loonheffing terug van de inspecteur loonheffing.
In de aangifte inkomstenbelasting 2018 dien je:
1. het brutobedrag van de dwangsom in mindering te brengen op het vooraf ingevulde bedrag van het fiscaal loon, én
2. de loonheffing, die betrekking heeft op de dwangsom in mindering te brengen op het vooraf ingevulde bedrag aan te verrekenen loonheffing.
B. Niet tijdig, of geen bezwaar tegen de inhouding loonheffing in 2018
Belastingplichtigen die niet tijdig, of geen bezwaar hebben gemaakt, ontvangen de te veel ingehouden loonheffing terug via een teruggaaf, of lagere aanslag in de inkomstenbelasting.
In de aangifte inkomstenbelasting 2018 moet je alleen het brutobedrag van de dwangsom in mindering brengen op het vooraf ingevulde bedrag van het fiscaal loon. Het vooraf ingevulde bedrag aan te verrekenen loonheffing wijzig je NIET.
Heb je de aangifte inkomstenbelasting 2018 al ingediend?
Als je je aangifte al hebt ingediend en geen rekening hebt gehouden met de ontvangen dwangsom, wordt geadviseerd een verbeterde aangifte in te dienen.
Strijd praktijkdocenten duurt voort
De juridische strijd tussen executieve docenten met de nieuwe functie van operationeel begeleider en de werkgever in een conflict over toeslagen gaat onverminderd door. Tegen eerdere uitspraken van de rechtbank Gelderland hebben zowel de betrokken docenten als de werkgever hoger beroep aangetekend bij de Centrale Raad van Beroep. Die stelt nu dat het korps onvolledige
1 meiACP wint ook bij Hoge Raad van Belastingdienst
Na de gewonnen beroeps- en hoger beroepsprocedures, heeft de ACP ook in cassatie gewonnen. De Hoge Raad (de hoogste rechter van Nederland) heeft de ACP in het gelijk gesteld en geoordeeld dat er geen belasting over de dwangsom betaald hoeft te worden. De ACP is uiteraard erg blij met deze uitkomst en we bedanken onze
15 febDe strijd van praktijkdocenten
Een lange procedurele strijd tussen executieve docenten met de nieuwe functie van operationeel begeleider en de werkgever is nog niet ten einde. Zoals we allemaal weten, geven docenten binnen de politieorganisatie les aan aspiranten. Daarnaast voeren bepaalde groepen docenten sinds 1 januari 2012 werkzaamheden uit die bij de executieve politietaak horen. Zo zal een rijdocent,
19 decACP wederom succesvol in rechtszaak tegen Belastingdienst
Volgens de Belastingdienst moeten ambtenaren die een immateriële schadevergoeding hebben ontvangen na een te lang durend bestuursrechtelijk geschil van hun werkgever loonbelasting betalen. De ACP is het hier niet mee eens. In een procedure die de ACP voor een politiemedewerker startte heeft de rechter de ACP nu in het gelijk gesteld. De Nationale Politie, niet alleen
4 decRechtszaak gewonnen: Politiemedewerkers wél recht op toelage
Politiemedewerkers die bij de invoer van de Nationale Politie Medewerker Intelligence en Generalist Intelligence werden, komen wél in aanmerking voor de toelage bezwarende functie (TBF). Dit besloot de rechter onlangs in een zaak aangespannen door de ACP. De werkgever was van mening dat de TBF niet op deze groep collega’s van toepassing is en betaalde
30 jul