12 feb 2018, Werk
Voor alle collega’s geldt dat zij één extra dag per jaar vrij kunnen krijgen om deel te nemen aan een sportevenement (buitengewoon verlof conform modaliteit). Verder krijgen medewerkers aanvullend één dag verlof als zij deelnemen aan de sportdag van de NPSB.
Vorig jaar hebben de bonden met de werkgever overeenstemming bereikt over de harmonisatie van oude korpsregelingen op het gebied van sportfaciliteiten. Deze Beleidsregel facilitering Fit en Gezond is op 1 januari 2018 ingegaan [ zie bekendmaking in de staatscourant].
Collega’s kunnen door deze nieuwe regeling één extra verlofdag opnemen om mee te doen aan een activiteit in het kader van een gezonde levensstijl. Dat kan een sportevenement zijn als een hardloopwedstrijd, maar deze dag kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een stoppen met roken cursus te volgen.
Los van de extra verlofdag krijgen collega’s ook verlof om deel te nemen aan de NPSB sportdag.
Doe je mee aan een EK/WK, dan mag je daarvoor maximaal 4 dienstdagen (werkelijke speeldagen) inzetten.
Collega’s dienen 6 weken voor de start van de sportactiviteit een verlofverzoek in te dienen.
Deze aanvragen worden in principe goedgekeurd, rekening houdend met de beschikbare capaciteit en doel van het verlof.
Over de uniformering van de bedrijfsfitnessregelingen is nog steeds geen overeenstemming bereikt. De bestaande fitnessregelingen uit de voormalige politieregio’s blijven daardoor voorlopig noodgedwongen intact. Tijdens de komende cao-onderhandelingen is dit opnieuw onderwerp van gesprek.
Uitsluitend collega’s met een aanstelling conform BARP, die in actieve dienst zijn, komen hiervoor in aanmerking. Dat betekent dat vrijwillige politie, inactiviteit i.v.m. 18 maanden regeling, leeftijdsfaseuren (volledig) of eindeloopbaansverlof hier géén beroep op kunnen doen.
Uit het CGOP: ‘Rechtspositionele afspraken rond extra inzet bewaken en beveiligen’
Politiecollega’s uit heel Nederland worden uit hun eigen team gehaald om bijstand te verlenen bij het bewaken en beveiligen van personen. De inroostering en vergoeding van deze diensten verloopt – zacht uitgedrukt – niet vlekkeloos. Op 6 november publiceerden wij een artikel met de kop: ‘ACP wil ME-toelage voor bewakingseenheden’. Na deze oproep is er met
11 novACP wil ME-toelage voor bewakingseenheden
Politiecollega’s uit heel Nederland worden uit hun eigen team gehaald om bijstand te verlenen bij het bewaken en beveiligen van personen. De inroostering en vergoeding van deze diensten verloopt – zacht uitgedrukt – niet vlekkeloos. De ACP vraagt daarom met spoed om een landelijke instructie. Bovendien stelt de ACP voor om voor deze diensten de
6 novBeveiligen kan nu ook zonder politieopleiding
De korpschef brengt binnenkort een beleidsregel naar buiten, waarin staat dat voor de inzet op arrestantenzorg, objectbeveiliging en rechtbanktaken geen voltooide politieopleiding nodig is en dat een ATH aanstelling met boa-aanwijzing volstaat. De ACP heeft hier op verzoek van leden op aangedrongen. De onderhandelingen met de werkgever zijn hiermee afgerond. Al jarenlang was het de
25 oktDe prijs die je betaalt…
Door: Gonny Pereboom, ACP-vakbondsadviseur en generalist GGP Capaciteitsvraagstuk… Voor mij een kil beleidsmatig woord dat de lading niet dekt. Ik zie collega’s die met hart en ziel hebben gekozen voor het politievak, maar nu voor dilemma’s staan. Afgelopen zondag had ik een ochtenddienst. In het capaciteitsvraagstuk betekent deze dienst twee auto’s met vier collega’s om
21 oktTot hier en niet verder
Steeds meer politieteams staan onder extreme druk. De strijd tegen georganiseerde misdaad en tal van andere actuele ontwikkelingen trekken een onverantwoord zware wissel op collega’s. Er komt steeds meer werk bij. Keuzes en voldoende investeringen blijven daarentegen uit. Politiek en bestuur laten het al jarenlang na om met (structurele) oplossingen op korte termijn te komen.
21 okt