8 mrt 2018, Werk
De ICT bij de politie werd op 8 maart besproken in een hoorzitting van de Tweede Kamer. De ACP is kritisch op de manier waarop de vernieuwing van de operationele systemen wordt doorgevoerd. Na een uitgebreide briefwisseling met de korpsleiding, kwam Gerrit van de Kamp namens de bonden ook de Kamerleden hierover informeren.
In 2012, vlak voor de vorming van de Nationale Politie, werd begonnen met het aanvalsprogramma ICT politie (AVP). Doelstelling was het zorgen voor stabiliteit, continuïteit en vernieuwing. Een ander belangrijk doel van het AVP was de koppeling met het operationele politiewerk- zodat het mét het politievak in ontwikkeling blijft.
Inmiddels is er juist over de toekomstbestendigheid van de huidige operationele systemen forse twijfel en blijkt van ICT-vernieuwing nog nauwelijks sprake geweest. Het ontbreekt simpelweg aan structuur en een navolgbare aanpak. Van de vernieuwing die wél is gerealiseerd, zien grote groepen collega’s dat die niet voldoet aan de gecreëerde verwachtingen. Er zijn nog altijd veel storingen en dezelfde informatie moet vaak in meerdere systemen apart worden geregistreerd.
De ACP is ook kritisch over het outsourcen van activiteiten en systemen zoals dat nu gebeurt. Er is weinig oog voor de kennis en kunde die in de politieorganisatie al aanwezig is en onvoldoende aandacht voor eigenaarschap van data en beveiliging van de toegang tot data voor derden. Dat raakt zowel aan de privacy van politiecollega’s als aan de vertrouwelijkheid van politiedata.
De ACP wil dat er meer werk wordt gemaakt van om-, her-, en bijscholing om het schip bij te kunnen sturen. Ook moet er planmatiger gewerkt worden. De 30 miljoen die over zijn van het AVP-budget moeten volgens de ACP worden gestoken in de operationele vernieuwing.
Uit het CGOP: ‘Rechtspositionele afspraken rond extra inzet bewaken en beveiligen’
Politiecollega’s uit heel Nederland worden uit hun eigen team gehaald om bijstand te verlenen bij het bewaken en beveiligen van personen. De inroostering en vergoeding van deze diensten verloopt – zacht uitgedrukt – niet vlekkeloos. Op 6 november publiceerden wij een artikel met de kop: ‘ACP wil ME-toelage voor bewakingseenheden’. Na deze oproep is er met
11 novACP wil ME-toelage voor bewakingseenheden
Politiecollega’s uit heel Nederland worden uit hun eigen team gehaald om bijstand te verlenen bij het bewaken en beveiligen van personen. De inroostering en vergoeding van deze diensten verloopt – zacht uitgedrukt – niet vlekkeloos. De ACP vraagt daarom met spoed om een landelijke instructie. Bovendien stelt de ACP voor om voor deze diensten de
6 novBeveiligen kan nu ook zonder politieopleiding
De korpschef brengt binnenkort een beleidsregel naar buiten, waarin staat dat voor de inzet op arrestantenzorg, objectbeveiliging en rechtbanktaken geen voltooide politieopleiding nodig is en dat een ATH aanstelling met boa-aanwijzing volstaat. De ACP heeft hier op verzoek van leden op aangedrongen. De onderhandelingen met de werkgever zijn hiermee afgerond. Al jarenlang was het de
25 oktDe prijs die je betaalt…
Door: Gonny Pereboom, ACP-vakbondsadviseur en generalist GGP Capaciteitsvraagstuk… Voor mij een kil beleidsmatig woord dat de lading niet dekt. Ik zie collega’s die met hart en ziel hebben gekozen voor het politievak, maar nu voor dilemma’s staan. Afgelopen zondag had ik een ochtenddienst. In het capaciteitsvraagstuk betekent deze dienst twee auto’s met vier collega’s om
21 oktTot hier en niet verder
Steeds meer politieteams staan onder extreme druk. De strijd tegen georganiseerde misdaad en tal van andere actuele ontwikkelingen trekken een onverantwoord zware wissel op collega’s. Er komt steeds meer werk bij. Keuzes en voldoende investeringen blijven daarentegen uit. Politiek en bestuur laten het al jarenlang na om met (structurele) oplossingen op korte termijn te komen.
21 okt