19 dec 2017, cao
Namens de 25.000 politiecollega’s die lid zijn van de ACP ontvangt minister Grapperhaus vandaag onze brief met CAO-eisen. Een goed functionerend loopbaanbeleid, een gezonde leeftijdsopbouw, fit en gezond ons werk doen en een eerlijke beloning. Dat zijn voor de ACP dé onderwerpen waar het over moet gaan in de komende CAO-onderhandelingen.
De CAO-inzet van de ACP is tot stand gekomen op basis van een grote hoeveelheid aan reacties van ACP-leden en door gesprekken en brainstorms met verschillende doelgroepen en platforms, waaronder collega’s onder de 30 jaar, politievrijwilligers, wijkagenten, 50-plussers, Blue M en het Platform Bezorgde dienders. Uit deze gesprekken blijkt dat politiemensen nog steeds van hun vak houden, maar last hebben van de organisatie waarin zij werken. Loopbaankansen zijn schaars. Oudere collega’s werken noodgedwongen langer door. De scheve leeftijdsopbouw en krappe bezetting van de teams trekt een zware wissel. Jongere collega’s vullen de operationele gaten die vallen doordat voor RPU-uren en nachtdienstontheffingen géén nieuwe capaciteit in de plaats komt. Nog steeds lopen teveel politiemensen gezondheidsschade op als gevolg van het werk.
Een nieuwe CAO zal niet al deze problemen oplossen, maar moet wel nieuw perspectief bieden. In de afgelopen jaren heeft het op verschillende punten geschort aan een goede uitvoering van CAO-afspraken. Daarom vindt de ACP: politiecollega’s moeten zelf méér invloed krijgen op hun vak en op wat zij nodig hebben om dat goed te kunnen uitvoeren. Vier ACP-leden lichten de belangrijkste actiepunten uit de ACP-inzet in onderstaand filmpje toe. Kijk komende maanden vooral ook op www.acp.nl om op de hoogte te blijven.
Samenwerken waar dat mogelijk is. Dat is het uitgangspunt van de ACP, ook voor de komende CAO-onderhandelingen. De komende tijd gaan de bonden dan ook met elkaar in gesprek om de mogelijkheid tot een gezamenlijke CAO-inzet te verkennen.
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov