Capaciteitsproblemen

Capaciteitsproblemen

29 jun 2018, Werk

Door: Wijkagent Aron

Onlangs had ik als wijkagent telefonisch contact met een vrouw van een jaar of 80 die regelmatig overlast ervaart van een groep hangjongeren. Ze vroeg of ik alsjeblieft even bij haar langs wilde komen. Met pijn in mijn hart moest ik uitleggen dat ik die mogelijkheden op dit moment niet had. Andere zaken hadden meer prioriteit.

Het voelt als een negatieve spiraal. Je kunt geen gesprek meer voeren met een collega onder de lunch zonder dat het over de capaciteitsproblemen gaat. Tijdens cursussen met collega’s van andere teams hoor je dezelfde verhalen. Maar ook wij moeten constant aan de burger uitleggen waarom we bepaalde dingen niet oppakken.

Wij gaan steeds meer diensten draaien, krijgen meer werk op ons bordje (zoals de toename van het aantal verwarde personen) en maken meer heftige incidenten mee. De werkdruk en bijkomende stress wordt daardoor steeds hoger, met alle gevolgen van dien. De CAO inzet van de werkgever lijkt onze lasten niet te verlichten maar enkel te verzwaren, en dat om meer capaciteit vrij te maken.

Onze organisatie draait op de goodwill van zijn medewerkers. Hardwerkende collega’s die allemaal de burger graag tot dienst willen zijn. Maar die goodwill die houdt ergens op, hopelijk gaan we dat punt niet bereiken. Als ik dan lees dat de eenheid Limburg er 31 agenten bij gaat krijgen word ik lichtelijk verdrietig en vraag ik me af de ernst van het probleem wel wordt onderkend.

En die vrouw van 80, die ben ik niet vergeten, ze verdient mijn bezoek zeker nog. Ik hou het nog wel even vol met mijn intrinsieke motivatie voor dit vak, maar ik zie het graag anders. Hopelijk kunnen we weer proactief gaan werken in plaats van reactief.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN