29 aug 2018, cao
Op maandag 3 september wordt er van 7.00 tot 10.00 een cordon aangelegd rond Utrecht Centraal. Reizigers kunnen alleen nog via de cordons naar binnen en buiten en moeten dan ook rekening houden met vertraging. Politiemensen voeren actie voor een betere CAO en omdat zij door hoge werkdruk onvoldoende kunnen instaan voor de veiligheid.
De actie #gevarenzone in Utrecht (#cordonUtrecht) volgt op eenzelfde actie in Eindhoven. Ook andere steden, waaronder Amsterdam, komen aan de beurt. Steeds meer steden in Nederland zijn volgens hun burgemeesters een urban jungle waar de overheid onduldbaar afwezig is. De agenten blijven tijdens de actie beschikbaar voor spoedmeldingen, waardoor deze veilig kan verlopen.
Met de actie wordt zowel de stad Utrecht als het Centraal Station in Utrecht bestempeld als gevarenzone, die burgers betreden op eigen risico. De keuze voor Utrecht Centraal moet worden gezien als een statement voor álle stations van Nederland. Met de komst van de Nationale Politie, enkele jaren geleden, werd bepaald dat de spoorwegpolitie (net als de snelwegpolitie) er alleen nog is voor handhaving. Voor al het andere politiewerk in en rond stations worden sindsdien politiemensen weggetrokken uit het omliggende gebied.
De gemiddelde burger zal zich veilig voelen op Utrecht Centraal en de meeste andere stations, maar daar is wel forse politie-inzet voor nodig. Zo rukt de politie regelmatig uit vanwege conducteurs die worden mishandeld, reizigers zonder plaatsbewijs, graffiti-spuiters, zakkenrollers en kofferdiefstal. Waar nachttreinen rijden is bovendien regelmatig sprake van overlast, mishandeling, vechtpartijen en graffiti. De politie wil paraat kunnen staan om het spoor nu en in de toekomst veilig te houden.
De actie #CordonUtrecht is onderdeel van een scala aan politieacties dat door de politievakbonden ACP, NPB, ANPV en VMHP is uitgerold. Bekijk hier welke acties er nog meer worden gehouden.
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov