Een land in verwarring

Een land in verwarring

12 nov 2004, veilig en gezond werken

Er klinken deze dagen allerlei kreten in de media. Nederland is in de war, Nederland is in oorlog. Een krant smeekte op de voorpagina zelfs de Koningin om het volk toe te spreken. Discussies op tv in de buurt en op straat. Ongeloof, verbijstering, onbegrip, woede en soms zelfs gevoelens van haat. Nederland, Nederlanders en medelanders zijn in de war.

Na de moord op Theo van Gogh lijken extremisten uit diverse kampen een krachtmeting met de samenleving te willen aangaan waarbij de veiligheid van burgers ondergeschikt lijkt.

Burgers, bedrijfsleven en politiek mopperen dag in dag uit op de politie. De wijze waarop gewerkt wordt, prioriteiten die onjuist zijn en middelen die tot doel verheven worden. Plotseling ziet en hoort men welke risico´s politiemensen iedere dag weer lopen. Risico´s die niet uit te sluiten zijn en die in de afgelopen weken helaas keiharde werkelijkheid blijken te zijn. Twee collega´s in Enschede neergeschoten waarvan er één is overleden. Een politieman die in Amsterdam wordt beschoten. Gelukkig is door een kogelwerend vest het ergste voorkomen. En nu in Haaglanden zijn er weer een aantal collega´s gewond zijn geraakt door een granaat. Eén van de collega´s is zelfs ernstig gewond geraakt. Vanuit de Politievakorganisatie ACP hebben we de situatie van de laatste weken aandachtig en met ontsteltenis gevolgd. Onze gedachten en aandacht gaat uit naar de betreffende collega´s, maar ook naar al die andere duizenden collega´s in het land die worden ingezet.

Het vak van politiemens is behalve uitdagend, spannend en afwisselend nu ook een vak waarbij de gevaren steeds dichterbij lijken te komen. Een vak waarvoor wij als ACP in brede zin respect voor vragen. Eisen zelfs! De risico´s die politiemensen elke dag lopen is niet alleen maar een probleem in Enschede, Amsterdam of Den Haag. Het is een probleem voor de hele Nederlandse samenleving. Een samenleving die meer dan ooit de politie nodig heeft. Een samenleving die in onze ogen haar waardering en respect mag en moet tonen. Wat ons betreft verdienen alle collega´s die iedere dag opnieuw klaarstaan voor een stuk veiligheid een groot compliment!

De collega´s die de afgelopen weken zo hard met het geweld in aanraking zijn gekomen hebben van de ACP een persoonlijke blijk van waardering en zorg ontvangen. Veel belangrijker vinden wij echter dat we dit in de toekomst niet vaker hoeven te doen. Wij zullen nu en in de toekomst druk blijven uitoefenen op de politiek en de regiokorpsen. Wij moeten al het mogelijke blijven doen om dit soort situaties in de toekomst tegen te gaan of te beperken.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN