Eindelijk bodycam in uitrusting politieagenten

Eindelijk bodycam in uitrusting politieagenten

18 apr 2019, veilig en gezond werken

Agenten krijgen dit jaar eindelijk standaard een bodycam in hun uitrusting. Er was lange tijd onduidelijkheid of politiek Den Haag de bodycams wilde financieren en of er toestemming zou komen vanuit de korpsleiding. Dit tot grote ergernis van ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp die al jaren aandringt op een duidelijk beleid rondom de bodycam.

De-escalerend

De bodycam is een camera die de agent op zijn kleding monteert en die opneemt wat de agent ziet en hoort. Na de dienst worden de beelden overgezet en bewaard. Uit eerdere pilots blijkt dat de bodycam de-escalerend werkt. Politieagent Maarten Brink: “Ik draag hem nu al een tijdje en ik merk echt dat mensen zich fatsoenlijker gaan gedragen, wanneer ik ze attendeer op de bodycam.” Ook kunnen de beelden worden gebruikt als een stukje extra bewijsvoering en bij opsporing van daders.

Opluchting

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is opgelucht dat de knoop nu is doorgehakt. “Het geweld tegen politieambtenaren neemt alleen maar toe. De bodycam is een middel om dit terug te dringen. Daarbij is het wel belangrijk dat de beelden goed worden opgeslagen en dat de agent de bodycam op de juiste wijze inzet.”

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN