Emoties

Emoties

17 sep 2018, cao

Je hebt ze in alle vormen: emoties. Uit onderzoek van de Universiteit van California (2017), blijkt dat er wel 27 verschillende groepen van emoties te onderscheiden zijn. In een situatie waarin intensief wordt onderhandeld, zoals onder andere mijn ACP-medeonderhandelaar Ronald Jacobs en ik de afgelopen weken hebben gedaan, doorloop je ze alle 27. En daar stopt het niet bij.

Nu zie ik dezelfde emoties om mij heen. Op Facebook, Twitter, maar zeker ook in de mail van de ACP. Boosheid, verdriet, opluchting, angst, blijdschap en alle andere emoties komen langs in de reacties die we ontvangen van burgers en politiemensen.

De afgelopen weken zaten de collega’s van de andere bonden en ik in een flow. Met één duidelijk doel voor ogen: werken aan een zo goed mogelijk resultaat voor de collega’s. Vrijdag werd dit zichtbaar in een zogenoemd onderhandelingsresultaat. Een onderhandelaarsakkoord dat we bereid zijn te verdedigen. Dat wil zeggen: uitleggen waarom de afspraken die we van plan zijn te maken, goed zijn. Voor u en uw collega’s.

De vloedgolf aan emoties is soms wat overweldigend. Ook kloppen de aannames of de uitleg van de woorden die op papier staan niet altijd. Juist daarom gaan we de komende weken met de onderhandelaars langs de bureaus. Om te luisteren, om uit te leggen en om de collega’s voor wie we zo hard gewerkt hebben te vragen of we mogen tekenen.

We gaan op een aantal manieren met collega’s het gesprek aan over het onderhandelaarsakkoord. Naast de fysiek bijeenkomsten investeren we ook in communicatie.

Op die manier kunt u als leden van de vakbond een afgewogen besluit nemen. Want zoals altijd heeft u het laatste woord en beslist u of dit onderhandelingsresultaat de nieuwe CAO wordt.

Nog een laatste verzoek. Er is niets mis met emoties. Ze maken de betrokkenheid van  mensen zichtbaar en voelbaar. Laten we echter ons best doen om ons er niet in te verliezen en respectvol met elkaar om blijven gaan.

Niemand heeft actie gevoerd voor zichzelf, niemand heeft onderhandeld voor zichzelf. We willen allemaal hetzelfde: een rechtvaardige CAO voor de collega’s. Een CAO die een gezond vak waarin u als professional prettig en gezond kunt werken, mogelijk maakt. Om daar te komen, is nu eerst het onderlinge gesprek van belang.

Ik zie u graag op een van de ledenbijeenkomsten.

Hartelijke groet,

Gerrit

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN