Eric (38): ‘EVC maakt verzilveren werkervaring mogelijk’

Eric (38): ‘EVC maakt verzilveren werkervaring mogelijk’

13 nov 2018, ervaringscertificaat

“Mijn langgekoesterde wens is om als wijkagent aan de slag te gaan”, vertelt collega Eric Heida. “Daarvoor is een politiediploma niveau 4 vereist. Ik heb een MBO-opleiding niveau 4. Bij de politie daarentegen heb ik een diploma op niveau 3 afgerond. Nu ik het EVC-certificaat niveau 4 ‘in the pocket’ heb, heb ik de mogelijkheid om eindelijk wijkagent te worden.”

Binnen de politieorganisatie houdt Eric zich tot nu toe voornamelijk bezig binnen de incidentenafhandeling in basisteam Dronten, Noordoostpolder en Urk. Daarnaast is hij praktijkcoach, waarbij hij studenten begeleidt tijdens de incidentenafhandeling.

Politieacademie

Toen Eric zich oriënteerde op een baan als wijkagent en het duidelijk werd dat zijn vooropleiding niet voldoende was, viel zijn oog op een artikel over het EVC-traject bij de politie. “Ik las dat collega Wies de Gooijer als eerste in Nederland gebruik had gemaakt van de mogelijkheid om via het EVC-certificaat niveau 4 te behalen. Ik heb meteen de telefoon gepakt om via haar te achterhalen waar ik moest zijn om een vergelijkbaar traject in te gaan.”

Nadat Eric de inschrijfformulieren en een quickscan met zes praktijkvoorbeelden had ingevuld, werd hij uitgenodigd op de Politieacademie voor een toelatingsgesprek. Eric: “In zo’n gesprek wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor het traject. Dat gesprek heb ik positief afgerond. Daaropvolgend kreeg ik een portfoliocoach toegewezen. Deze coach begeleidde mij het hele traject door, tijdens het maken van mijn portfolio. Nadat mijn portfolio uiteindelijk was beoordeeld, werd ik uitgenodigd op de academie voor een eindgesprek. Dat ging allemaal goed, ik had mijn EVC-traject afgerond.”

Solliciteren naar gewenste baan

Het is niet gezegd dat je met een EVC-certificaat in de hand per direct aan de slag kunt in de functie die je graag wilt. Het geeft je de mogelijkheid om je werkervaring te verzilveren. Met een EVC-certificaat kun je solliciteren naar de gewenste baan. “Collega’s die erover nadenken hetzelfde traject te gaan volgen, wil ik adviseren er vooral niet te vroeg mee te beginnen. Een jaar voordat je gaat solliciteren op een andere functie, is vroeg genoeg”, zegt Eric. “Denk er vooral ook niet te lichtzinnig over. Het EVC-traject is een pittig traject dat je naast je reguliere werk doet. Gelukkig kreeg ik binnen mijn basisteam genoeg tijd en ruimte om het traject met een honderd procent score te kunnen afronden.”

Verrijking

“Al heb ik nog geen nieuwe functie, het volgen en afronden van dit traject is al een verrijking geweest,” stelt Eric. “Door het opschrijven van mijn werkervaring heb ik inzicht gekregen in wat ik allemaal kan en welke ervaring ik al heb voor de functie van wijkagent. Dit is objectief gemeten en beoordeeld. Hierdoor weet ik wat mijn competenties zijn. Dit biedt mij nu de mogelijkheid om de stap naar de functie van wijkagent te zetten.”

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN