Fors geweld

Fors geweld

30 sep 2019, veilig en gezond werken

Door: ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp

Geweld tegen politiemensen (GTPA) en andere hulpverleners is allang geen uitzondering meer. Het is een wijdverbreid maatschappelijk fenomeen. Dat hoef ik (oud-)collega’s niet te vertellen. In 2018 was meer dan 10.000 keer sprake van fysiek of verbaal geweld tegen politiemensen. Voor zover geregistreerd, want ik weet van collega’s dat lang niet alle incidenten worden gemeld. De publieke verontwaardiging over zulke incidenten – zoals ook vorige maand in Rotterdam waarbij een agent tegen de grond werd geslagen – is nog steeds groot. En toch… hoe vaker iets gebeurt, hoe minder het de aandacht weet vast te houden.

Misschien is het wat cynisch dat ik dit zeg, maar het zijn de simpele wetten van gewenning. De korpschef wil het anders. De politiek schreeuwt als hardste dat geweld tegen hulpverleners niet door de beugel kan. Ondertussen zie ik op mijn Twitter-tijdslijn rond een incident andere meldingen van collega’s over wat hen gisteren, een week of maand geleden is overkomen en staan wij als ACP geregeld collega’s bij die geconfronteerd zijn met agressie en geweld. Iedereen kan op afstand een mening ventileren of zijn afschuw uitspreken, het zijn deze collega’s die in de frontlinie staan. Die voortdurend de drek van de maatschappij over zich heen krijgen.

Het moet iedereen maar eens duidelijk worden: politiemensen zijn er om de samenleving veilig te houden en om burgers te helpen. Die ongehinderd en veilig hun werk moeten kunnen doen. Hoe halen mensen het in hun hoofd om hulpverleners te hinderen in hun werk door (fors) geweld te gebruiken! Collega’s die ik hierover spreek zijn terecht boos. Het wordt tijd dat we de discussie verder brengen en dit als samenleving uitdragen.

Intussen blijven we ons er als ACP voor inzetten om geweld tegen politiemensen tegen te gaan en aan te pakken (geen taakstraffen, voldoende bevoegdheden en middelen). Een belangrijke stap daarbij is gezet. Nadat we jarenlang om het stroomstootwapen hebben gevraagd, moeten komende maanden de laatste knopen worden doorgehakt. Daarmee is de introductie van de taser dan een feit. Maar GTPA is een veelkoppig monster, ook in de aanpak. We blijven aandringen op effectieve politieke maatregelen. Holle retoriek hebben we inmiddels wel genoeg gehoord.

Deze column werd eerder gepubliceerd in het ACP-bondsmagazine Politiebericht (september 2019).

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN