28 aug 2018, cao
De voetbalwedstrijd Fortuna Sittard-Utrecht zal aanstaande zaterdag 1 september zonder politie-inzet moeten plaatsvinden. De politiebonden roepen de ingeroosterde agenten op tijdens de wedstrijd naar een speciale CAO-informatiebijeenkomst te komen. Deze actie #GeenCAOGeenVoetbal is bedoeld als demonstratief protest tegen de onderbezetting bij de politie en het uitblijven van een fatsoenlijke nieuwe politie-CAO.
De bonden hebben uitgerekend dit evenement als doelwit voor hun CAO-actie gekozen omdat op 18 augustus vijf politiemensen – relatief – ernstig gewond raakten bij de wedstrijd Fortuna-PSV in het Sittard-stadion. Ze werden toen door relschoppers onder de PSV- en Fortuna-aanhang bekogeld met stenen en andere bouwmaterialen. Die waren – en zijn – in de omgeving van het stadion ruimschoots voorhanden dankzij langdurige bouwwerkzaamheden en het daardoor rondzwervend bouwafval.
Al geruime tijd weigeren de gemeente en de stadionbeheerder verandering in deze riskante situatie te brengen en de veiligheid van het publiek en de politie tijdens wedstrijden voldoende te waarborgen. De enige tot nu toe getroffen maatregel is de politie-inzet te verhogen tot maar liefst 150 agenten. Alleen om rondslingerend puin en bouwafval uit handen van relschoppers te houden.
Met andere woorden: de burgemeester kiest ervoor de risico’s van zijn nonchalante openbare-orde-en-veiligheidsbeleid af te wentelen op politiemedewerkers. Nog meer ME’ers laten opdraven is voor hem de gemakkelijkste oplossing.
Volgens de politiebonden is dit een duidelijk voorbeeld van het verkeerd omgaan met de beschikbare capaciteit binnen de Nationale Politie. Een probleem dat dringend aangepakt moet worden om een eind te maken aan de structurele onderbezetting binnen het korps en daardoor de veel te hoge werkdruk binnen het korps.
Het is dus geen toeval dat de (eerste) actie #GeenCAOGeenVoetbal uitgerekend plaatsvindt een voetbalwedstrijd in Sittard. De vakbondsbijeenkomst staat gepland vanaf 20.30 uur op een politielocatie in de nabijheid van het stadion. Aan de actie deelnemende politiemedewerkers blijven voor, tijdens en na de bijeenkomst bereikbaar en beschikbaar voor overige noodhulpmeldingen en eventuele calamiteiten.
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov