16 feb 2017, gehoorschade
De ACP wil dat nieuwe politiemotoren worden uitgerust met een windscherm dat het risico op gehoorschade beperkt en dat de rijdende motoren worden aangepast. Daarvoor moet de werkgever verantwoordelijkheid nemen om de collega’s zo veilig mogelijk hun werk te kunnen laten doen. Dat is de noodklok die tientallen politie-motorrijders luiden.
De politiemotoren die in 2013/2014 in gebruik zijn genomen, hebben een scherm dat wind niet voldoende lijkt tegen te houden. Het windscherm moet de bestuurder rust geven tijdens het rijden en communicatie via de mobilofoon mogelijk maken zonder dat het afdoet aan de veiligheid.
De ervaring is echter dat het scherm op de motoren te laag is voor met name langere collega´s. Vanwege de soms forse wind (sommige collega´s rijden kilometers lange afstanden in buitengebieden) moet het geluid van de mobilofoon hard worden gezet om nog maar iets mee te kunnen krijgen van het portofoonverkeer. De ACP weet inmiddels dat bij drie collega´s gehoorproblemen (tinnitus) is vastgesteld, hoogstwaarschijnlijk vanwege het motorrijden. Daarnaast zijn er een aantal meldingen binnengekomen van collega’s die met dezelfde symptomen kampen en zich zorgen maken.
Het probleem van de windschermen geldt niet alleen voor de huidige motoren, maar ook voor motoren die nog worden besteld. In de aanbesteding van nieuwe politiemotoren staat dat de bestuurder over het scherm heen moet kunnen kijken. Gevolg: op de nieuw aan te schaffen motoren komen de standaard door de fabrikant geleverde te korte windschermen waardoor het risico op gehoorschade sterk wordt vergroot. Dit blijkt uit testritten die zijn gedaan en bij collega’s die al op reeds geleverde motoren uit de vorige aanbestedingsprocedure rijden. Met de nieuwe aanbesteding hoopten de collega´s dat de schermen zouden worden vervangen door een hogere variant, maar hiervan lijkt geen sprake.
De aanbesteding van de motor met het lage windscherm is een doorn in het oog van een aanzienlijke groep motorrijders uit het noorden van het land. Zij maken zich al jaren sterk voor veilig motorrijden en een scherm wat hoog genoeg is om voldoende wind tegen te houden. Zij voelen zich roependen in de woestijn en zien nu met lede ogen aan dat er toch motoren worden aangeschaft voorzien van te lage windschermen. Voor de ACP is dit onacceptabel. Er zijn inmiddels situaties bekend van collega’s die weigeren om nog langer op de motor te rijden. De ACP heeft dan ook het onderwerp geagendeerd voor het overleg met de minister.
Voor de ACP is de situatie zeer zorgelijk en heeft daarom met de collega´s aangedrongen op onderzoek. Aangezien de motorrijders op allerlei niveaus binnen de politieorganisatie al tijden geen gehoor krijgen, is besloten melding te maken bij de inspectie van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Deze is inmiddels een onderzoek gestart. De ACP steunt haar leden in hun inspanningen en zal dat blijven doen.
De ACP vindt dat de werkgever verantwoordelijkheid moet nemen voor de gezondheid van politiemensen en deze belangrijker acht dan financiële motieven. De oplossing voor het probleem is zeer eenvoudig. Aangepaste schermen zijn op de markt beschikbaar en kunnen worden aangeschaft.
De ACP verzoekt de werkgever daarom op korte termijn met een oplossing te komen. Zodanig dat het risico op gehoorschade voor motorrijders wordt beperkt dan wel wordt uitgesloten.
In het CGOP van donderdag 23 februari is het onderwerp door de ACP geagendeerd.
De kans op tinnitus (gehoorschade) is aanwezig wanneer je op de motor teveel aan rijwind wordt blootgesteld terwijl je je werk doet. Het is ook een sluipend proces: je merkt het pas als het al te laat is en je kunt het al aan het ontwikkelen zijn zonder dat je het eigenlijk merkt. Beide gevallen zijn onomkeerbaar en kunnen grote gevolgen hebben. Je kunt altijd een periodiek geneeskundig onderzoek aanvragen waarbij ook je gehoor wordt getest. Zo’n zogenoemd PAGO-onderzoek is een recht en kan via Youforce aangevraagd worden of via je lijnchef.
De ACP ziet dat er verschillend wordt gereageerd op de verhalen over gehoorschade. Van “waar maak je je druk om“ en “het loopt wel los“ tot “ik zeg maar niets want dan haalt mijn baas me straks van de motor af“. We raden je aan niet te denken dat het wel meevalt. Wees ook niet bang dat klagen je je plekje als motorrijder kan kosten. Daar zullen we als vakbond dwars voor gaan liggen, naast het feit dat dit niet past bij de wijze waarop we binnen Politie Nederland met elkaar om willen gaan.
Ben jij motorrijder en herken je je in bovenstaand verhaal? Sluit je aan bij onze groep collega’s die zich hard maakt voor een goede oplossing. Stuur je gegevens (naam, functie, plaats tewerkstelling) via e-mail naar ledencontact@acp.nl en vermeld in het onderwerp ‘windscherm’.
Een verknalde Oud & Nieuw
Door: Aron (eenheid Limburg/ACP Jong) Nog elke dag word ik herinnerd aan een incident tijdens de jaarwisseling 2017/2018. Ik werk nu ruim zeven jaar bij de politie. De afgelopen vijf jaar draai ik standaard met Oud & Nieuw een (horeca)nachtdienst. Ook vorig jaar. Rond middernacht loop ik samen met een collega richting het horecaplein in
28 decPolitie niet langer ‘doof’ voor gehoorschade motoragenten
Op aandringen van de ACP en collega’s zoals Jan Guichelaar – die door het werk zware tinnitus heeft opgelopen – stelde de politie in 2017 een plan van aanpak op over terugdringing van geluidsbelasting bij motorrijders. We zijn ruim een jaar verder. Wat is er concreet gedaan en wat staat er op stapel? We gingen
29 novACP: ‘Politie laks in beheer en onderhoud schietbanen’
De politie gaat achteloos om met haar schietbanen. Dat stelt de ACP na recent onderzoek van de Inspectie SZW en meldingen van verschillende verontruste collega’s. Het schort aan beheer en onderhoud. Voorzitter Gerrit van de Kamp: “De veiligheid en gezondheid van medewerkers op de schietbanen moet gegarandeerd zijn. Wij willen daarom dat alle schietbanen van
27 febGeluidsbelasting motorrijders: Onderzoek afgerond en nu?
Op korte termijn moeten alle motorrijders onderzocht worden op gehoorschade en krijgen zij de juiste gehoorbescherming. Daar hoort ook het windscherm bij dat het meest effectief is. Het gehoor van alle motorrijders moet daarnaast periodiek gecontroleerd worden en de collega’s moeten zo snel mogelijk worden geïnformeerd over de risico’s en gevolgen van gehoorschade en welke
28 julUpdate gehoorschade bij motorrijders
In de afgelopen weken zijn er weer een aantal stappen gezet om de werkgever te bewegen gehoorschade bij motorrijders echt serieus te nemen. We praten je even bij. Te beginnen met het resultaat. Na gesprekken met onder andere motorrijders, de eenheidsleiding Noord-Nederland, korpsleiding en verantwoordelijken voor de aanbesteding van nieuwe politiemotoren, is de Nationale Politie
20 jun