3 jul 2018, cao
De politietop heeft te maken met een forse gezagscrisis. Dat concluderen de politiebonden na het lezen van de brief minister Grapperhaus (medeondertekend door de korpsleiding) en de toelichting van de korpschef die daarop volgde. De acties die de bonden hadden afgekondigd gaan onverminderd door. Aan het ultimatum is immers nog altijd niet voldaan.
Uit beide brieven werd duidelijk dat de politietop grote inschattingsfouten heeft gemaakt. De politie in Nederland kreeg van de werkgever een CAO-inzet voorgeschoteld die collega’s massaal in het verkeerde keelgat schoot. Niet de structurele oplossingen en goede arbeidsvoorwaarden voor politiemensen werden hier voorop gezet, maar verregaande voorstellen tot flexibilisering. De werkgever lijkt nu geschrokken te zijn van de woedende reacties bij de CAO-sessies van de bonden, een enquête die duizenden keren werd ingevuld en een grote hoeveelheid posts op social media. Een deel van de voorstellen werd daarop weer ingetrokken.
De politietop lijkt echter niet te begrijpen dat de onrust niet van het ene op het andere moment is ontstaan. Het is het gevolg van een groot aantal problemen die al lange tijd spelen. Kennelijk kijkt de politietop daar anders tegenaan of is zij hier zelfs niet eens van op de hoogte. Of het nu gaat om de organisatieproblemen bij het inrichten van de Nationale Politie, over gebrekkige dienstverleningsconcepten (click, call, face), onjuist beleid ten aanzien van in- en doorstroom of de vervangingsvraag door het uittreden van oudere medewerkers met zich meebrengt: er wordt reeds lange tijd op gewezen. Politiemensen en bonden roepen het en een oneindige stroom onderzoeken en rapporten bevestigen het. Maar de politietop kijkt de andere kant op en besluit door te lopen.
Om nadelige effecten van het gekozen beleid op te vangen, koos de werkgever de afgelopen maanden voor verregaande flexibilisering. Collega’s trekken daaruit terecht de conclusie dat de rekening bij hen wordt neergelegd. Dat zij de rekening moeten betalen voor problemen die al jaren bekend zijn, maar nooit effectief en met het juiste beleid werden aangepakt.
De korpsleiding heeft een inschattingsfout gemaakt en die staat niet op zichzelf. Het is de druppel die de emmer bij politiemensen doet overlopen. Dat de korpschef compassie toont met de collega’s, valt te prijzen. Maar het is nietszeggend als daar geen gevolg aan wordt gegeven. Het zijn mooie woorden, die niet worden gevolgd door daden. Knopen doorhakken, daar wacht menig agent nu op.
Hoewel de reactie van de werkgever (minister en korpsleiding) en de korpschef bedoeld waren als reactie op een door de bonden gesteld ultimatum, werd daar in de reacties niets mee gedaan. De 33 punten uit het herstelplan van de bonden worden terzijde geschoven zonder enige inhoudelijke reactie of beweging richting bonden. Maar wel een uitnodiging om het er in een strategisch overleg nog eens met elkaar over te hebben. Van het burgerinitiatief politiepensioen vindt de werkgever liever niets. De aanpak en de doelen van het vervangingsvraagstuk overtuigen voor geen millimeter. En het afhouden van een salarisbod, omdat het daar nog te vroeg voor zou zijn, wordt door politiemensen al helemaal niet begrepen.
De bonden raden de werkgever aan de komende tijd werk te maken van het herstel van de gezagscrisis. Er is voldoende gepraat. De bonden gaan over tot actie en zien tot de werkgever in beweging komt geen reden om verder te onderhandelen.
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov