18 sep 2018, cao
Het onderhandelingsresultaat ligt er. Nu is het de beurt aan jullie om het te lezen en te laten horen wat je ervan vindt. We organiseren hiervoor circa 30 bijeenkomsten door het hele land en sluiten af met een digitale ledenpeiling.
Voor en tijdens de bijeenkomsten willen we jullie informeren over wat er bereikt is. Door de druk van de acties hebben de onderhandelaars snel grote stappen kunnen zetten. Zo zijn de flexibiliseringsvoorstellen van de werkgever (waar collega’s zich terecht boos om maakten) van tafel. Het herstelplan van de bonden, wat voor verlichting van de werkdruk moet gaan zorgen, is juist vrijwel volledig overgenomen.
Op loopbaangebied is flinke winst geboekt. Ook werden er afspraken gemaakt voor meer dan 8% loonstijging. Daarmee ligt er bovendien een loonbod dat hoger is dan dat van alle CAO’s die eerder dit jaar werden gesloten, zoals in het onderwijs en voor de rijksambtenaren. Voor de politiebonden stond als een paal boven water dat zij met minder geen genoegen zouden nemen.
Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De 18-maandenregeling was een regeling speciaal voor tijdens de reorganisatie- die daarna dan ook is verdwenen. Van het ouderenbeleid wisten we dat dit niet in een CAO geregeld kon worden. Het gaat namelijk niet om sectorale afspraken maar om nationale fiscale wetten die een oplossing in de weg staan. Juist daarom hebben we ons met het burgerinitiatief ingezet voor verandering – via de Tweede Kamer – en dat blijven we doen. Geen fatsoenlijke uitstroomregel is wat ons betreft géén optie! Verandert de wetgeving? Dan kan de CAO op dit punt worden opengebroken. Ook dat is vastgelegd.
Waar op sectorniveau wel ruimte was, werd die benut. Zo komt de regeling 1% meer werken vanaf 2019 ook te vervallen voor collega’s die per 1 juli 2018 55 jaar of ouder waren. Eerder was dit al geregeld voor collega’s van onder de 55 die onder de LFU-regeling gaan vallen. Daarnaast komt er een gratificatie met 45 dienstjaren en voorzieningen rondom arbeidsparticipatie voor ouderen.
Vanwege het bereiken van een onderhandelingsresultaat zijn CAO-acties de komende weken van de baan. Let wel: de acties zijn opgeschort, NIET afgelast. Zolang er nog geen CAO-akkoord ligt, kan er nog van alles gebeuren. Ook het Landelijk Actie Centrum (LAC) en de Regionale Actie Centra (RAC’s), die dit coördineren, blijven dus bestaan. Je kunt daar ook nog steeds terecht om je vragen te stellen of je hulp aan te bieden.
We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk collega’s de komende weken van zich laten horen. Dat kan bij de bijeenkomsten, maar ook met een digitale ledenpeiling. Het resultaat dat er nu ligt is door ons allemaal hard bevochten – dus neem de tijd om het te lezen en houd de sites van de bonden in de gaten. De komende weken nemen we daar in stukken het hele resultaat door. Zodat jullie uiteindelijk de doorslag kunnen geven: Geven we het bereikte resultaat weer terug aan de werkgever en gaan we voor een ander resultaat? Dan kunnen zowel wij als de werkgever weer nieuwe voorstellen doen. Of claimen we onze winst en gaan we de gemaakte afspraken verzilveren? Het laatste woord is ALTIJD aan jullie.
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov