‘Jouw situatie is niet die van je buurman’

‘Jouw situatie is niet die van je buurman’

14 okt 2019, pensioen

Met welke (financiële) zaken moet je rekening houden als je stopt met werken? Ruim 360 ACP-leden in de leeftijd van 55 tot 66 jaar reisden op woensdag 9 oktober vanuit het hele land naar Nijkerk voor een herfstlunch voor informatie en tips. De belangstelling voor deze lunch was extra groot door alle ontwikkelingen rond pensioen, waarover ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp de aanwezigen bijpraatte.

“Mooi dat de ACP dit soort bijeenkomsten organiseert”, zegt een van de aanwezige leden. “Het geeft je de kans om antwoord te krijgen op vragen en tegelijkertijd is het een moment dat leden onderling met elkaar in gesprek kunnen gaan over dat wat hen bezighoudt. Of dat nu over werk of privézaken gaat.”

‘Haagse stolp’

Daar waar de bijeenkomst vooral gericht was op het delen van nuttige informatie over het op orde hebben van je financiële zaken richting je pensioen, kon aandacht voor de actualiteit niet ontbreken deze dag. Menig ACP-lid wilde graag weten wat de stand van zaken is als het gaat om de dreigende pensioenkortingen en de gesprekken in de politiesector over een regeling tot vervroegd uittreden.
“Verschillende partijen, waaronder onze eigen vakcentrale, hebben oplossingen aangedragen om de kortingen op onze pensioenen te voorkomen. Minister Koolmees moet voor het eind van dit jaar aan de Tweede Kamer laten weten wat hij aan deze kwestie gaat doen. Daarvoor vinden nu gesprekken met werkgevers, werknemers en pensioenfondsen plaats. Als het kabinet niet beweegt, dan is het hek van de dam”, zegt Gerrit van de Kamp. “Ziet de politiek de onrust in heel Nederland dan niet?” vraagt een aanwezige collega zich verbaasd en enigszins spottend af. “Dat heet nu de Haagse stolp”, aldus Gerrit van de Kamp.

Verkennende gesprekken politiesector

Op basis van het bereikte pensioenakkoord zijn bovendien de gesprekken met minister Grapperhaus hervat over de mogelijkheden voor eerder stoppen met werken bij de politie. Er hebben inmiddels twee verkennende gesprekken plaatsgevonden. Het derde staat gepland voor begin november. Lees HIER een artikel over de gesprekken.

‘Iedereen is anders’

Er komt een moment dat je voor jezelf helder hebt wanneer je minder wil gaan werken of wil stoppen met werken. Maar kan dat financieel gezien ook? De aanwezige leden werden vanuit verschillende invalshoeken wegwijs gemaakt in wat een ieder zelf kan doen om te kijken of zij er financieel klaar voor zijn om met pensioen te gaan. Met dank aan politiecollega en ACP-lid Evert Zwaanswijk die is opgeleid tot pensioenambassadeur én financieel planners/adviseurs vanuit een aantal organisaties waarmee de ACP samenwerkt. De overkoepelende boodschap vanuit hen: jouw situatie is niet die van je buurman dus breng je persoonlijke financiële situatie tijdig en goed in kaart. De aankoop van een huis, onverhoopte scheiding, ziekte/arbeidsongeschiktheid… allerlei zaken die van invloed zijn op je pensioen.

Een veelgehoorde reactie is dat het best prijzig is als je deskundig advies wil hebben. Ook tijdens deze lunch werd dat benoemd. Een van de aanwezige leden: “Ik verbaas mij daar soms wel over, want het gaat om wat het uiteindelijk oplevert. Mensen vergeten dat jammer genoeg wel eens. Als je een goede boekhouder of adviseur hebt, dan verdien je dat uiteindelijk terug is mijn ervaring.”


Sprekers op de herfstlunch waren (financieel) adviseurs van de volgende partijen waar de ACP mee samenwerkt om leden voordeel te kunnen bieden: Belastingaangifteshop, AON en Scheiden & Doorgaan. Kijk HIER voor meer info over het ledenaanbod van deze partijen.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN