Kabinet zet veiligheid medewerkers niet voorop met beperkt vuurwerkverbod

Kabinet zet veiligheid medewerkers niet voorop met beperkt vuurwerkverbod

12 jul 2019, veilig en gezond werken

De ACP vindt de maatregelen die het kabinet neemt om vuurwerkgeweld tegen te gaan veel te beperkt. “De politiek is er nog altijd niet van doordrongen hoe de jaarwisseling er voor sommige van haar medewerkers uitziet”, schrijft de ACP in een brief aan Minister-President Mark Rutte. “Wij zien in ieder geval niet de bereidheid om hun veiligheid voorop te zetten.” In de ministerraad werd op 12 juli besloten om vanaf de jaarwisseling 2020-2021 het vuurwerk in de F3-categorie te verbieden. Enkele dagen voor deze beslissing informeerden ‘Haagse bronnen’ de Telegraaf hier al over.

Het verbod waartoe nu wordt besloten betreft categorie F3 en is slechts een klein deel van het middensegment. Er is veel meer F2 vuurwerk en dat is vaak lastig te onderscheiden van F3.

Aftellen tot het misgaat

“Wij willen met de jaarwisseling niet meer aftellen totdat het misgaat”, zegt Gerrit van de Kamp. “Er zijn het afgelopen jaar weer veel harde woorden gevallen, en opnieuw verandert er maar weinig.” De politie en andere veiligheidssectoren hebben via een landelijke campagne het kabinet al eerder opgeroepen tot een verbod te komen op knalvuurwerk en vuurpijlen. Het is zeer teleurstellend dat professionals uit de veiligheidsketen genegeerd worden in deze oproep.

Het verbod op F3 vuurwerk gaat in vanaf 2020-2021. Dat betekent dat de situatie aankomende jaarwisseling precies zo blijft als die was. Maar ook daarna wordt er slechts beperkt ingegrepen. Een verbod op F-3, oftewel middelmatig knalkruit, gaat de problemen niet oplossen.  Voor de ACP is helder dat er een verbod op al het knalvuurwerk en vuurpijlen moet komen. We verzoeken het kabinet dan ook dringend toch op dit verbod over te gaan.

Verbod ligt gevoelig

Helaas voeren niet de rationele, maar de emotionele argumenten de boventoon in de discussie over een verbod. Het vuurwerkmoment is een traditie geworden en alleen al om die reden lijkt er weinig bereidheid tot verandering. Maar deze traditie waaraan zo wordt gehecht, is er een die jaar op jaar uitdraait op het belagen van hulpverleners. Dat beperkt zich al lang niet meer tot raddraaiers. Al dan niet onder invloed van drank en andere verdovende middelen wordt er door burgers in alle soorten en maten vuurwerk gegooid en afgestoken richting onder meer de politie.

De politie is uitgedund door capaciteitsproblemen en wordt als het om vuurwerk gaat dwarsgezeten door omslachtige wetgeving. Sommige burgers lijken zich daardoor onaantastbaar te voelen. Maar ook van BOA’s, brandweermensen en ambulancemedewerkers weten we dat zij met Oud & Nieuw hun werk regelmatig niet kunnen doen zonder bescherming van de politie.

Politiemensen vragen daadkrachtig optreden

“Het kabinet heeft zich het afgelopen jaar uitgebreid laten informeren over deze problematiek”, schrijft Van de Kamp. “Helaas heeft dat niet gezorgd voor het daadkrachtig optreden dat veel van onze collega’s hoopten te zien. We laten ons niet zomaar uit het veld slaan, maar het is pijnlijk dat hier zoveel overredingskracht voor nodig is.”

Lees hier de brief aan de Minister-president

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN