Minister moet helder zijn over inzet stroomstootwapen

Minister moet helder zijn over inzet stroomstootwapen

15 mrt 2018, veilig en gezond werken

De ACP vindt dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid duidelijkheid moet geven over het gebruik van het stroomstootwapen. De minister gaf op 15 maart in de Tweede Kamer opnieuw aan dat het wapen niet langer gebruikt mag worden in GGZ-instellingen. De ACP heeft daar begrip voor, maar vraagt de minister om dan wel een alternatief aan te reiken.

De politie wordt regelmatig gevraagd om in gevallen van excessief geweld van een patiënt in een GGZ-instelling in te grijpen. Vaak is er niet voldoende beschikbare opvang en spoedeisende hulp voorhanden, maar vormt de persoon wel een gevaar voor de veiligheid. De politie wordt vervolgens ‘gedwongen’ om op te treden.

De minister maakt duidelijk dat collega’s dan niet meer terug mogen vallen op een van de voor hen beschikbare geweldsmiddelen. De redenen waarom politiemensen gevraagd wordt in GGZ-instellingen in te grijpen, blijven helaas onbesproken. De ACP wil dan ook dat er een alternatief komt. Zowel voor werknemers in GGZ-instellingen als voor politiemensen. Bovendien moeten capaciteit en middelen beschikbaar worden gesteld om een alternatieve aanpak vorm te geven.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN