10 jul 2019, cao
Door: ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp
De weg is vrij. Wij maken ons weer op voor gesprekken met de werkgever om eerder stoppen met werken mogelijk te maken. De wettelijke obstakels om over dit cruciale onderwerp binnen de politiesector afspraken te maken, worden met het nieuwe pensioenakkoord eindelijk deels opgeheven.
Jarenlang is eerder stoppen met werken ontmoedigd door de politiek, met tal van maatregelen. Daarom tuigden wij ruim twee jaar geleden al de eerste acties op voor een fatsoenlijk pensioen. Ook lieten wij van ons horen met een burgerinitiatief – dat meer dan 40.000 mensen steunden – om de politiek te dwingen blokkades voor vroegpensioen weg te nemen. Het afschaffen van de boete op eerder stoppen met werken en het ophogen van extra belastingvrije verlofuren. De Tweede Kamer wees het af. Toch lukte het ons om dit op de onderhandelingstafel tussen kabinet, werkgevers en vakcentrales te krijgen. Met resultaat.
Er ligt een pensioenakkoord dat perspectief biedt. De afspraken moeten ertoe leiden dat het pensioen eerder kan meestijgen met de prijzen én dat de dreigende kortingen worden afgewend of in ieder geval dusdanig verkleind. Ik snap dat mensen nog met vragen zitten en weinig vertrouwen hebben, gelet op onheilspellende mediaberichten over de rekenregels voor pensioenfondsen. Een stuurgroep – met daarin ook de vakcentrales – waakt over de uitwerking van de afspraken. Toch heeft het akkoord al impact. Want ook de AOW-leeftijd wordt voorlopig bevroren waarna deze minder snel stijgt. De boeteregels worden tijdelijk versoepeld voor mensen die drie jaar voor de AOW-leeftijd willen stoppen met werken in afwachting van een structurele regeling. En het aantal LFU-uren, extra (doorbetaald) verlof, wordt verdubbeld. Het totaalpakket aan afspraken biedt kansen voor onze sector.
Wij hebben het niet voor niets in de CAO laten opnemen: als veranderde wetgeving leidt tot een afspraak over de mogelijkheid tot vervroegde pensionering, dan gaan we praten over de gevolgen daarvan voor de politie. Die opening is er. Dankzij alle collega’s die van zich hebben laten horen of zelfs de barricades zijn opgegaan. Dank! De volgende stap is dat wij in gesprek gaan met de werkgever. Of dat zonder slag of stoot zal gaan? Wie zal het zeggen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov