Onderhandelingen over CAO Politie geïntensiveerd

Onderhandelingen over CAO Politie geïntensiveerd

10 sep 2018, cao

Sinds de politiebonden voor het komende weekend de ‘heftigste CAO-acties ooit’ hebben aangekondigd, zijn de onderhandelingen over een nieuwe CAO Politie in een hogere versnelling gezet. Het is duidelijk dat de werkgever erop gebrand is nog deze week een (onderhandelaars)akkoord te bereiken. Alleen daardoor kan hij de bonden weerhouden van de actie ‘Geen spoed, geen politie’ – waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn – en eventuele vervolgacties.

Het heeft er alle schijn van dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vaart wil maken met het afronden van een nieuw afsprakenpakket over verbetering van de arbeidsvoorwaarden en het terugdringen van de capaciteitsproblemen bij de politie. De getoonde actiebereidheid van de bonden heeft de afgelopen dagen gezorgd voor toegenomen politieke druk op het kabinet. Door het hele land maken bestuurders zich zorgen over de gevolgen van het aangekondigde protestweekend.

Werk laten liggen

De politiebonden hebben hun leden opgeroepen om vanaf aanstaande vrijdag 18.00 uur tot en met zondag 16 september 23.59 uur alleen nog uit te rukken bij grote nood en het andere werk te laten liggen. Dit kan grote gevolgen hebben voor onder meer festivals en voetbalwedstrijden. In de Eredivisie staan onder meer zaterdagavond ADO Den Haag – PSV en zondagmiddag AZ – Feyenoord op het programma. De KNVB kon afgelopen week nog niet zeggen of de aangekondigde acties gevolgen hebben voor de wedstrijden.

Spoedmeldingen

De bonden benadrukken dat de samenleving en de rechtsstaat met de actie niet in gevaar mogen komen. 112 blijft dus bereikbaar voor spoedmeldingen en de politie zal daarop ook reageren. In de meldkamers wordt een schifting gemaakt: geweldsdelicten, heterdaad criminaliteit, roof en levensbedreigende situaties zijn spoedeisend. Maar voor bijvoorbeeld overlastmeldingen en burenruzies rukt de politie niet uit.

Geen haast

Dat de minister tempo wil maken met het bereiken van een (onderhandelaars)akkoord over een nieuwe CAO is voor de bonden geen probleem. Ook hun onderhandelaars hebben hun agenda’s leeggemaakt en zijn bereid extra lange dagen te maken. Maar ook in deze fase blijft het resultaat voor de bonden belangrijker dan de snelheid. De komende dagen gaat het er dus om spannen. Gaat het lukken de onderhandelingen voor vrijdag af te ronden met een voor beide partijen acceptabel resultaat? Een eventueel resultaat wordt uiteraard voorgelegd aan de leden. Voor nu is het afwachten. We houden jullie de komende dagen op de hoogte!

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN