Onderhandelingen pensioen voortgezet

Onderhandelingen pensioen voortgezet

31 mei 2019, pensioen

De pensioenacties van de afgelopen maanden hebben ertoe geleid dat aanstaande maandag de pensioenonderhandelingen worden hervat. De afgelopen dagen hebben de vakcentrales tijdens verkennende gesprekken opnieuw hun eisen op tafel gelegd. Minister Koolmees heeft daaropvolgend de vakcentrales uitgenodigd weer om de tafel te gaan. De vakcentrales reageren hier positief op.

Vorig jaar november liepen de pensioenonderhandelingen stuk, nadat de vakcentrales vonden dat de politiek met te weinig toezeggingen kwam. De bonden willen dat de AOW-leeftijd minder hard stijgt en dat mensen met een zwaar beroep (zoals politie, brandweer, defensie) eerder kunnen stoppen met werken. Op dit moment wordt dit bemoeilijkt door de boete op het vroegpensioen (de RVU-boete).

Acties

De bonden van verschillende sectoren, waaronder de politie en andere veiligheidssectoren, voeren daarom al lange tijd actie. Zo zijn de politiebonden in CAO-tijd al gestart met een burgerinitiatief, waarbij ruim 40.000 burgers hun handtekening voor een fatsoenlijke pensioenregeling zetten. Nadat dit initiatief werd afgewezen, zijn wij niet stil blijven zitten. Met meerdere acties hebben wij samen met de andere bonden de druk extra opgevoerd bij de politiek. Een kleine opsomming:

13 december 2018

66-minuten actie in de haven van Rotterdam. Zo’n tweeduizend havenwerkers en politiemensen leggen 66-minuten hun werk neer om actie te voeren op de Maasvlakte.

11 februari 2019

Honderden medewerkers uit de veiligheidssector blokkeren de ingang van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Malietoren (werkgeversorganisatie VNO/NCW). Na 9.00 uur komt niemand de gebouwen nog in. Uiteraard komt ook minister Koolmees tegenover de actievoerders te staan.

15 februari 2019

Een demonstratieve actie rondom het Binnenhof. Verschillende politici zoals minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), minister Hoekstra (Financiën) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) kunnen opnieuw niet om de actievoerders heen.

18 maart 2019

Landelijke pensioenprotestdag in Den Haag met een manifestatie op het Malieveld. Duizenden collega’s vanuit de verschillende veiligheidssectoren staan klaar om actie te voeren, wanneer de actie direct wordt gestopt na de terreuraanslag in Utrecht.

15 mei 2019

Op het Binnenhof halen we de plannen van minister Koolmees door de gehaktmolen en spreken we de verschillende politici erop aan dat ze rekening moeten houden met mensen met een zwaar beroep. En dat zij er mede verantwoordelijk voor zijn dat deze mensen gezond de eindstreep halen.

29 mei 2019

Na een grote landelijke staking van het openbaar vervoer, demonstreren nu tienduizenden mensen voor hun pensioen. Ook de politiebonden zijn weer vertegenwoordigd, samen met vele anderen met een zwaar beroep.

Vernieuwing

De discussie over vernieuwing van het pensioenstelsel loopt al sinds 2008. Wijzigingen zijn hard nodig. In de huidige situatie worden miljoenen Nederlanders straks gekort op hun pensioen en zal de AOW-leeftijd snel stijgen.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN