(On)persoonlijk

(On)persoonlijk

9 mei 2018, pensioen

Ik ben in de gelukkige omstandigheden – in tegenstelling tot anderen – dat ik een poosje heb kunnen genieten van een ‘probeerpensioen’. Met dank aan een beetje geld uit mijn levenslooppotje. Na wat maanden vrij ben ik er definitief uit. Het is genoeg geweest. Pensioen en ontslag aanvragen dus. Een dame bij het ABP staat me vriendelijk te woord, beantwoordt mijn vragen en drie dagen na mijn aanvraag heb ik een overzichtelijke brief van het pensioenfonds.

“Heb je voor mij geen contactpersoon binnen onze eigen organisatie?” vraag ik aan mijn leidinggevende. Ik heb de laatste jaren geleerd vinkjes te zetten in veel formulieren, maar met pensioen gaan is nieuw voor mij. Dus ook in dat geval is het wel handig als het in één keer goed gaat. Helaas. Een protocol op intranet wijst de weg, wordt mij verteld. Het gevoel niet meer dan een personeelsnummer te zijn op een formulier bekruipt mij opnieuw. Inloggen op YouForce, op de juiste tegel gaan staan. Invullen als reden van ontslag ‘Ouderdomspensioen’ en op ‘versturen’ klikken. Het is eigenlijk heel simpel.

Het zingt nog even door mijn hoofd: “Na 45 jaar hoge bergen en diepe dalen midden in onze maatschappij zet ik een punt achter mijn prachtbaan.” Het blijft stil aan de overkant. Niet ‘we hebben je verzoek ontvangen’. Niet ‘de status van je verzoek is gewijzigd’. Helemaal niets. Na 14 dagen eens bellen met de helpdesk. Netjes te woord gestaan hoor. “Even zoeken in het systeem… dienstnummer? Het is in behandeling maar ja, we zijn erg druk. Het staat allemaal in YouForce.”

Nu wel een bevestiging van mijn vraag per mail. Daarin de belofte dat er na vijf dagen een antwoord zal volgen. Niet dus. Dan, na nog een weekje, kijk ik eens bij mijn documenten in YouForce. Daar zie ik onder ‘einde loopbaan’ een besluit. Nog een weekje later volgt het besluit per post. Eervol ontslag. Kort en zakelijk met als laatste regels: ‘Ik dank je hartelijk voor de door jou getoonde inzet en wens je veel succes in de toekomst. Met vriendelijke groet, de korpschef van politie, namens deze, de politiechef van de eenheid…, namens deze, de teamchef…’ Met daaronder ‘Dit bericht is elektronisch aangemaakt en daarom niet van een handtekening voorzien.’

Onpersoonlijker kan het bijna niet. Benieuwd of ik ooit nog een verzoek krijg om mee te werken aan een enquête om het wat persoonlijker te maken en de service in dit proces te verbeteren.

Door: Gerrit Oskam, wijkagent (buiten dienst)

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN