Op expeditie in Zweeds Lapland

Op expeditie in Zweeds Lapland

10 jul 2019, veilig en gezond werken

‘Hopelijk is mijn rugzak bij terugkomst lichter’

Vier ACP-leden uit de eenheid Den Haag nemen in augustus deel aan de Fjällräven Classic: een wandeltocht van 110 kilometer in 5 dagen door Zweeds Lapland. Een van hen is operationeel specialist ondermijning Frank de Koning (56). Hij is herstellende van een burn-out en gaat de bijzondere en sportieve uitdaging in het buitenland aan met 7 lotgenoten; politiecollega’s met ernstige burn-outklachten, depressie of PTSS.

Frank begint 38 jaar geleden bij de gemeentepolitie Den Haag en verleent de daaropvolgende jaren vol overgave hulp aan anderen; behulpzaam zoals het politiemensen betaamt. Des te moeilijker is het voor hem als hij van de ene op de andere dag ineens zogezegd aan de andere kant komt te staan. “Vorig jaar maart werd ik op een ochtend wakker met een verdoofd gevoel in mijn gezicht. Het viel mijn vrouw bovendien op dat een oog ineens een beetje hing. Kort daarna werd ik afgevoerd door een ambulance. In eerste instantie dachten ze aan een beroerte, uiteindelijk bleek het een aangezichtsverlamming door een beknelde zenuw in het middenoor”, vertelt Frank.

Herstellende van een burn-out

Na drie dagen in het ziekenhuis en korte tijd thuis, begint Frank aan zijn re-integratie. Dat valt hem zwaar. “Ik was snel moe, had moeite om mij te concentreren en het slapen ging slecht. In juni werd vervolgens duidelijk dat het om een burn-out gaat en kwam ik thuis te zitten. Achteraf blijken daarvoor genoeg signalen te zijn geweest. Daar sta je alleen op het moment zelf niet bij stil. Je gaat gewoon door.”

Ongeveer een jaar later spreken we Frank. Hij is dan sinds kort weer volledig aan het werk, al zegt hij nog niet volledig hersteld te zijn. “Van hele dagen thuiszitten word ik niet vrolijk en ik begon de financiële gevolgen van langer ziek zijn te merken. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het ook weer leuk om te werken, heb een mooi project lopen rond de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Ontzettend interessant werk. Het zou alleen wel fijn zijn als de druk niet meteen wordt opgevoerd. Hoe begrijpelijk dat ook is, want de onderbezetting is hier flink. Ik pakte voorheen alles aan. Heb nu geleerd vaker nee te zeggen, al druist dat tegen mijn gevoel in.”

Re-integratie

Tijdens zijn re-integratie krijgt Frank persoonlijke ondersteuning van een trainer van Fit Max, een deelprogramma van Fit@NP dat zich richt op voeding, mentale kracht en beweging. Frank: “Naarmate ik weer meer ging werken, merkte ik al dat de spanning snel weer begon op te lopen. De training richt zich op hoe je je leven beter kan inrichten en leert ontspannen. Ik doe nu dagelijks oefeningen om te ontspannen. Dat werkt voor mij heel goed.” Vanuit Fit Max wordt Frank gewezen op een oproep vanuit de eenheid Den Haag, het project Veilig en Gezond Werken (VGW), in samenwerking met de organisatie Hiking & Adventures; deelname aan de Fjällräven Classic voor collega’s die PTSS, depressie of burn-out hebben en werken aan hun herstel. Frank is een van de deelnemers die zich een weg baant door een zware voorbereiding.

Hechte club

“Na een jaar waarin ik best wat heb meegemaakt, het voelde alsof ik in een rollercoaster zat”, zegt Frank, “heb ik nu zogezegd de mazzel dat ik als een van zeven collega’s ben uitgekozen. Los van dat ik avontuurlijk ben aangelegd, wil ik met de expeditie vooral in conditie komen en alles weer een beetje op de rails zetten. Het voelt bovendien goed om eens in een andere omgeving te praten met collega’s die met PTSS, een depressie of burn-out kampen, om over elkaars ervaringen te horen. We zijn hard aan het trainen voor de expeditie en het is nu al een hechte club aan het worden. Ook buiten de georganiseerde trainingen maken we wandelingen.”

Doorzettingsvermogen

De deelnemers krijgen zoals gezegd begeleiding en ondersteuning vanuit politiecollega’s van het project Veilig en Gezond Werken en Hiking & Adventures. Zaken zoals vliegtickets en uitrusting worden voor een groot deel gefaciliteerd door de werkgever. Frank vult aan: “Ook de deelnemers zelf moeten uiteraard een duit in het zakje doen en materiaal aanschaffen voor deze expeditie. Het vraagt om een eigen investering, in geld en tijd. Het is geen snoepreisje. Ik hoop vooral dat ik en de andere deelnemers er beter uitkomen. Dat we vooral voor ons zelf kunnen laten zien dat je met doorzettingsvermogen veel kan bereiken. We nemen letterlijk en figuurlijk een rugzak mee die zwaar gevuld is. Die rugzak raak je niet kwijt, ik hoop alleen wel dat die lichter is bij terugkomst.”

De ACP schenkt € 100 aan elk van de inmiddels vier ACP-leden, onder wie Frank, voor deelname aan de tocht door Zweeds Lapland die mogelijk kan bijdragen aan hun herstel. Frank: “Top dat jullie ons sponsoren. Fijn dat ook de bond ons steunt.”

Wij wensen het hele team een goede tocht.

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het ACP-bondsmagazine Politiebericht (juli 2019)

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN