Pensioenbeleid door gehaktmolen

Pensioenbeleid door gehaktmolen

16 mei 2019, pensioen

De verschillende veiligheidssectoren hebben op woensdag 15 mei – ook wel bekend als parlementaire ‘gehaktdag’ – opnieuw actiegevoerd voor een fatsoenlijk pensioen. Op het Binnenhof in Den Haag werd door collega’s van politie, brandweer, ambulance, defensie, douane, zwarte corps en marechaussee symbolisch gehakt gemaakt van de huidige pensioenplannen van dit kabinet. 

De voorzitters en collega’s van de verschillende veiligheidssectoren waren al vroeg aanwezig op het plein voor het Binnenhof, op de dag dat het kabinet verantwoording moest afleggen over zijn plannen en uitgaven. Een uitgelezen moment dus om actie te voeren.

Gezond de eindstreep halen

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: “De politiek moet nu echt gaan luisteren. Dit is een maatschappelijk probleem. De alsmaar stijgende AOW-leeftijd, een fiscale boete als je eerder wilt stoppen met werken, dat kan gewoon niet. Wij willen dat de politiek ervoor zorgt dat mensen gezond de eindstreep kunnen halen. Zeker mensen met een zwaar beroep, die iedere dag buiten staan en de veiligheid regelen in binnen- en buitenland op alle mogelijke niveaus.”

Wakker schudden

Tweede Kamerleden konden niet om de actievoerders heen. Verschillende Kamerleden gaven toe dat vooral voor zware beroepen veranderingen moeten komen in het pensioenstelsel. Sommige politici riepen zelfs op tot meer actie om minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eindelijk eens wakker te schudden. De minister zelf kwam ook langs en gaf aan dat hij ‘zeer gemotiveerd’ is om met de werkgevers, vakbonden en het kabinet tot een oplossing te komen. “De urgentie is zeer hoog. Er moet worden gekeken naar hoe we op sectorniveau kunnen regelen dat er afspraken worden gemaakt.” Mooie woorden…

De vakbonden van veiligheidspersoneel – waaronder de politiebonden – blijven het kabinet op de huid zitten en eisen voor het zomerreces een nieuw pensioenvoorstel. Zo niet, dan volgen in het najaar nieuwe acties.

 

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp tijdens de actie op 15 mei:

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN