26 jul 2018, cao
Het is na uitgebreid ledenberaad duidelijk: wij wijzen het nieuwe CAO-voorstel van de werkgever af. Dit is besloten na contact met een groot deel van de vakbondsleden. De afgelopen dagen voerden wij gesprekken, ontvingen mails, kregen reacties op social media en vergaderden tijdens onze bijeenkomst van 25 juli met zo’n 150 kaderleden en de bondsbesturen. De maat is vol.
Naar buiten toe heeft de werkgever goede sier gemaakt door het benoemen van een loonsverhoging van 7 procent. Dat klinkt misschien als een mooi bod. Die 7 procent is echter uitgesmeerd over 3 jaar. Het gaat bovendien om zoveel meer dan een loonbod.
Politiemensen ervaren elke dag een enorme werkdruk. Het aantal medewerkers staat dan ook niet in verhouding tot de grote hoeveelheid werk met alle gevolgen van dien, zoals een hoog ziekteverzuim. Daar moeten structurele oplossingen voor komen. Politiecollega’s willen door hun werkgever gezien worden als medewerker en niet als een productiemiddel.
Ook moet er werk worden gemaakt van het ouderenbeleid en doorstroombeleid. Kortom: de politieorganisatie moet op orde worden gebracht. Zoals verwoord in het herstelplan van de bonden.
Daarnaast spreekt het voor zich dat je alleen een CAO kunt afsluiten met geloofwaardige partners. De afgelopen periode bleek dat de geloofwaardigheid van de politietop als werkgever ernstig onder druk staat. Al heeft de werkgever gesprekken gevoerd met collega’s op de werkvloer; deze paar gesprekken alleen leiden echt niet tot herstel van het vertrouwen in de politietop.
Wat overblijft is scepsis onder politiemensen over het hervatten van de CAO-onderhandelingen. Collega’s hebben het gevoel dat de werkgever onvoldoende doordrongen is van het feit dat grote veranderingen nodig zijn. Het kan niet zo zijn dat collega’s nog jaren door moeten op dezelfde weg. De werkgever moet op dit soort essentiële onderwerpen met concrete maatregelen over de brug komen.
Want voor de politiebonden is duidelijk dat het huidige bod van de minister en korpsleiding nog volstrekt onvoldoende is om tot een gedragen CAO te komen. Voor de bonden blijft het realiseren van het herstelplan en het oplossen van de gezagscrisis (het geloofwaardigheidsprobleem van de werkgever) cruciaal.
Op grond van het bovenstaande hebben de besturen van de politiebonden de volgende besluiten genomen:
Uiteindelijk hebben de leden altijd het laatste woord over een eventueel resultaat.
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov