Politiewerk = zwaar werk

Politiewerk = zwaar werk

27 jul 2018, ptss

Sommige dingen vergeet je nooit. Tijdens een nachtdienst vond ik een persoon, gekneveld en doodgeslagen in zijn woning. Ik heb een persoon hangend aan een stuk touw in het trapgat los geknipt, op de overloop gelegd en tegen beter weten in nog gereanimeerd. Ik heb het stoffelijk overschot van meerdere mensen gevonden, waar de maden uit een neusgat kropen. Ik heb een slachtoffer van een verkeersongeval geholpen, waar het vel van de gehele arm was verdwenen. Ik heb een moeder moeten vertellen dat haar kind zelfmoord had gepleegd.

Ik heb een verwarde man geholpen die zijn eigen hand had afgezaagd. Ik heb samen met collega’s een man uit een brandend huis gehaald. Ik heb een kindje van nog geen half jaar oud moeten reanimeren, zonder resultaat, om daarna met lood in de schoenen met de ouders in gesprek te gaan. Ik heb drie uur lang met een man gepraat die op de rand van een gebouw zat, klaar om te springen. Ik ben in mijn werk bespuugd, geschopt, geslagen en met regelmaat beledigd. Om nog maar niet te spreken over de situaties waarin ik genoodzaakt was om geweld te gebruiken.

Achter elke zin schuilt een lang verhaal, enorm verdriet, groot opsporingsonderzoek of bijzondere anekdote. Achter elk verhaal zit een moment van spanning, uiting van grote dankbaarheid of gevoel van voldoening dat je toch nog wat hebt kunnen betekenen. Verhalen die ik heb verzameld in nog maar vijf dienstjaren. Ik heb er nog bijna veertig te gaan!

Elke collega die nu of in het verleden op straat heeft gewerkt, kan je een soortgelijke lijst geven. Elke collega kan een ingrijpend incident benoemen die hij of zij nooit meer zal vergeten. Elke collega ziet elk jaar weer collega’s verdwijnen met PTSS, met een depressie of burn-out. En elke collega vraagt zich af; waarom is ons beroep geen zwaar beroep?

Door: Lucas, hoofdagent

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN