16 nov 2018, cao
De helft van de wijkagenten en teamchefs bij de politie is structureel overbelast. Vooral administratieve rompslomp, te krappe bezetting en een grote afstand tussen uitvoering en ondersteuning zijn de boosdoeners. Dit zijn de harde conclusies uit een deze week gepubliceerd rapport van het WODC. Het rapport onderschrijft wat collega’s al jarenlang ervaren en waar de politiebonden de werkgever steevast op wijzen. Verbazingwekkend genoeg is over de harde conclusies van het WODC niets te lezen in de reactie van de werkgever op het Korpsnet.
Het onderzoek door het WODC/SEOR was onderdeel van de afspraken in de CAO Politie 2015-2017. Om zodoende (meer) inzicht te krijgen in de factoren die zorgen voor (over)belasting van politiemedewerkers en hoe dat te verminderen of te voorkomen. Dit is onderzocht onder wijkagenten, teamchefs C en medewerkers huisvesting, service en middelen. In de toekomst wordt ook onderzoek gedaan naar de werkbelasting van medewerkers in andere functies.
De resultaten bevestigen de problemen die politiemensen al jarenlang ervaren en waarvoor de politiebonden al waarschuwden vóór de vorming van de Nationale Politie. Hoewel de conclusies dus voor niemand als een verrassing kunnen komen, is het rapport wel belangrijk. Het bevestigt de noodzaak tot uitvoering van de maatregelen uit het herstelplan van de politiebonden, waarover in de nieuwe CAO Politie afspraken zijn gemaakt Dat is hard nodig om de fundamentele problemen bij de politie te boven te komen.
De bevindingen uit het onderzoek komen overeen met de problemen waar de politiebonden in hun herstelplan – om de politieorganisatie op orde te krijgen – de werkgever nadrukkelijk op hebben gewezen. Uit de gehouden interviews blijkt bijvoorbeeld:
De helft van de teamchefs en wijkagenten voelt zich overbelast; bij HSM-medewerkers is dit een kwart. Als belangrijkste oorzaak van overbelasting noemen alle drie de groepen (wijkagenten, teamchefs en HSM-medewerkers) administratieve rompslomp en het moeten uitvoeren van allerlei taken die niet bij de eigenlijke werkzaamheden horen. Zo besteden wijkagenten te veel tijd aan taken als noodhulp en incidentafhandeling. Terwijl juist het werk van wijkagenten cruciaal is voor de politie om te weten wat er speelt in de samenleving en om criminaliteit in een vroeg stadium te bestrijden.
Ook onvoldoende ondersteuning, die bovendien op grote afstand staat van het operationele werk, wordt door alle drie genoemd. Tegelijkertijd vinden de collega’s dat zij te veel werk moeten doen dat ook door minder gekwalificeerde collega’s gedaan zou kunnen worden. Juist het feit dat dit werk ‘erbij’ komt, terwijl het geen onderdeel van het eigenlijke takenpakket is, vormt een bron van ergernis. Ondanks de hoge belasting zijn de deelnemers wél erg tevreden over de inhoud van hun werk en de bijdrage die ze daarmee leveren aan de samenleving. Kortom: het werk is prachtig, maar de organisatie…
Om de werkbelasting te verminderen moet volgens de onderzoekers van het WODC/SEOR het volgende gebeuren:
De werkgever houdt zich verbazingwekkend genoeg op de vlakte over de harde conclusies van het WODC/SEOR. Op het Korpsnet schrijft Leonard Kok namens de korpsleiding: ‘Ik ben blij met het onderzoek en zie dat de uitkomsten aansluiten bij het beleid dat recent is ingezet, zoals bij de aanpak van ziekteverzuim en de afspraken in de nieuwe cao.’
ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: “De reactie van de werkgever doet geen recht aan de fundamentele problemen zoals collega’s die ervaren en de feiten die op tafel liggen. De korpsleiding rept met geen woord over de ernst van de situatie die dit onderzoek opnieuw aantoont. Alsof er niet veel aan de hand is en de problemen ‘vanzelf’ verdwijnen doordat er CAO-afspraken zijn gemaakt. Een CAO notabene waarvoor politiecollega’s maandenlang actie moesten voeren. Ja, er ligt een nieuwe CAO. Het is nu noodzaak dat de afspraken over herstel van de politieorganisatie met grote urgentie worden uitgevoerd. Wij blijven de werkgever op de huid zitten.”
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov