Rick (52) over scheiden en doorgaan

Rick (52) over scheiden en doorgaan

13 jun 2018, scheiden en doorgaan

De 52-jarige Rick werkt als rechercheur. Al vanaf zijn vijfde wilde hij bij de politie. Op 17-jarige leeftijd werd hij aangenomen en vertrok van Brabant naar Rotterdam. Behalve politiemens in hart en nieren is hij een trotse vader en belangrijk voor dit verhaal: gescheiden. De ACP sprak met Rick over zijn werk, zijn scheiding en zijn ervaring met Scheiden & Doorgaan met wie de ACP een samenwerking start.

Iedereen trouwt met het idee uiteindelijk als 80-jarigen op het bankje samen naar je achterkleinkinderen te kijken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eindigt echter 40 procent van de relaties in een scheiding. In de lijstjes van beroepen die slecht zijn voor een huwelijk scoort politiewerk hoog. Zo is 23 procent van de politiemensen die zijn of haar pensioen bij het ABP heeft staan gescheiden. Het hoogste percentage van alle ambtenaren. De ACP biedt samen met partner Scheiden & Doorgaan een plek waar leden terecht kunnen voor advies. Over scheiden, maar vooral ook over doorgaan.

Pijnlijk en complex

ACP-bestuurder Erwin Koenen: “Scheiden komt voor tussen koppels in elke leeftijdscategorie ongeacht seksuele voorkeur en/of levensovertuiging. Ik spreek helaas uit persoonlijke ervaring als ik zeg dat het een pijnlijk en complex proces is. Als ACP worden we regelmatig gebeld met de vraag: ‘Ik ga scheiden, wat kunnen jullie voor mij betekenen?’ We zochten een manier om deze leden te helpen. Eerst via een collectieve oplossing om de financiële consequenties op het pensioen te verzachten. Toen dat niet lukte, zijn we naar hulp voor het individu gaan kijken.”

‘Echtscheiding kwam altijd al veel voor’

Een van de collega’s die hulp vroeg, is rechercheur Rick. “Voor mijn gevoel en terugkijkend op de start van mijn politiecarrière, kwamen echtscheidingen binnen de politie altijd al vaker voor. Bij alle disciplines waar ik werkte was het percentage gescheiden collega’s aan de hoge kant. Grote vraag is dan natuurlijk; wat zou hiervan de reden kunnen zijn? Mijn persoonlijke ervaring is dat het werk en de daarbij behorende spanning en stress relaties soms onder druk zetten. Daarnaast is het een baan, waarbij in bijna alle disciplines mannen en vrouwen zeer nauw samenwerken. Uiteraard zijn er meer beroepen waar dit het geval is, maar mogelijk dat de (gezonde) spanning van het werk een bepaalde sfeer veroorzaakt. Hierdoor is denk ik de kans op het ontstaan van nieuwe relaties groter dan in andere beroepen. De cijfers heb ik niet, maar het lijkt mij zinvol om eens te kijken welke invloed het werk heeft op het gezinsleven. Of het nu gaat om scheiden of bijvoorbeeld om zelfdoding, burn-out en overspannenheid.”

‘Bijna een vechtscheiding’

“In mijn 35-jarige carrière, ben ik 20 jaar samen geweest met een collega. We hebben twee kinderen. Sinds 2016 zijn wij officieel gescheiden. Drie jaar ervoor waren we feitelijk al uit elkaar. Toen we besloten om er definitief een punt achter te zetten was onze jongste minderjarig en hadden we samen een koopwoning. Wat begon als een harmonieuze scheiding liep uiteindelijk over in een (bijna) vechtscheiding”, vertelt Rick.

“Een scheiding is altijd een pijnlijk proces. Het maakt namelijk niet uit of de intentie in aanvang is om er een ‘prettige’ echtscheiding van te maken of dat het gecompliceerder is. In beide gevallen blijken goed advies en de juiste stappen noodzakelijk. Ongeveer 10 jaar geleden maakte ik kennis met Scheiden & Doorgaan. Sinds de periode van mijn scheiding ondersteunen ze mij, onder andere bij financiële vraagstukken. Als er morgen een collega bij mij aanklopt voor advies, dan zou ik hem of haar meteen doorverwijzen naar Scheiden & Doorgaan. Sterker nog, ik heb dit al diverse malen gedaan. Ze zijn duidelijk en geven eerlijk en deskundig advies.”

Betrokkenheid

“In mijn geval betekende de hulp van Scheiden & Doorgaan dat we in eerste instantie samen met mijn partner een (financieel) plan hebben gemaakt. Bij een echtscheiding komen veel dingen kijken. Zeker als er minderjarige kinderen in het spel zijn. Stap voor stap werd door Scheiden & Doorgaan een convenant en ouderschapsplan opgesteld. Hierbij werd er goed naar onze wensen geluisterd. Ook werd een goede uitleg gegeven van wat we konden verwachten. Uiteraard ontkom je er niet aan dat je zelf ook aan de bak moet. Het plegen van telefoontjes, het schrijven van een enkele brief of versturen van e-mails. Scheiden & Doorgaan neemt je soms zorg uit handen, maar stimuleert je ook zelf dingen te doen. Juist dit laatste heeft mij betrokken gehouden bij mijn eigen financiële situatie en ervoor gezorgd dat ik gaandeweg ook bezig kon met verwerken. Zodoende sneed het mes aan twee kanten.”

‘Goed advies’

Het advies stopte niet bij de scheiding van Rick. “In de loop van de tijd ontving ik advies over mijn eenmanszaak, belastingen en de aankoop van mijn woning. De letter ‘D’ staat niet voor niets voor ‘doorgaan’. Ik wil mijn verhaal verbinden aan Scheiden & Doorgaan, omdat ik erg tevreden ben over de persoonlijke manier van dienst verlenen. Ze zijn erg klantgericht en er heerst geen ‘je-wordt-z.s.m.-teruggebeld’ mentaliteit. Ik heb ook altijd contact met dezelfde personen wat ik als zeer prettig ervaar. Vanuit mijn eigen ervaring vind ik het heel goed dat een vakbond als de ACP aandacht heeft voor het hoge scheidingspercentage onder politiemensen en haar leden wil helpen. Als ervaringsdeskundige ben ik enthousiast over de samenwerking van de ACP met Scheiden & Doorgaan, want ik gun elke collega een goed advies.”

Meer weten of een vrijblijvende afspraak inplannen? Kijk op: www.scheidenendoorgaan.nl/acp 

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN