Ritchie (39): ‘Dankzij ervaringscertificaat een nieuwe functie’

Ritchie (39): ‘Dankzij ervaringscertificaat een nieuwe functie’

13 nov 2018, ervaringscertificaat

“Vanaf het moment dat we jong waren, droomde een vriend ervan om vrachtwagenchauffeur te worden. Nu is hij eigenaar van een goedlopend transportbedrijf. Bij mij liep het iets anders”, vertelt de 39-jarige politieman Ritchie. “Pas nu ik een EVC-traject heb afgerond en met een nieuwe functie start, durf ik te zeggen dat ik weet wat ik wil.”

Ritchie begon ooit als 17-jarige, met een middelbare school diploma op zak, bij Defensie. “In de 11 jaar dat ik daar werkte, volgde ik cursussen, maar nooit rondde ik een MBO-opleiding af. Ook in de jaren erna kwam het er niet van. Ik wilde als agent aan de slag. Al na drie maanden in de opleiding bleek dat niets voor mij. Daarna had ik talloze banen, totdat ik als technisch inkoper aan de slag ging binnen de scheepvaart. Met die technische kennis in combinatie met mijn kennis van wapens en munitie binnen Defensie, kon ik uiteindelijk aan de slag bij de Politieacademie. Ik wilde een stap zetten richting een andere functie in één van de eenheden van de Nationale Politie en solliciteerde. Daar kreeg ik te horen dat ik wel de juiste achtergrond en competenties had, maar niet de juiste papieren. Er werd mij verteld dat een EVC-traject een mogelijke oplossing kon bieden.”

Werkzaamheden en competenties

Op zoek naar een commerciële aanbieder, kwam Ritchie erachter dat de kosten voor een EVC-traject kunnen oplopen tot duizenden euro’s. “Twee leidinggevenden gaven aan dat de politie of de Politieacademie, als het ging om de kosten, niets voor mij konden betekenen. Totdat ik uiteindelijk zelf online uitkwam bij het Ervaringscertificaat traject van de politie (zie kader, red.). Tot mijn verrassing maakte de politie dit kosteloos mogelijk. Via ROC Friese Poort doorliep ik een proces en haalde ik mijn certificaat. Mijn werkzaamheden en competenties kwamen één op één overeen met de MBO 4 functie van technisch leidinggevende. Met het ervaringscertificaat in de hand ben ik aangenomen als hoofd team logistiek binnen de eenheid Oost-Nederland.”

‘Dubbel en dwars waard’

“Ik ben ervan overtuigd dat er meer mensen zijn zoals ik. Die pas later in het leven beseffen wat ze willen. Die veel kennis en ervaring hebben opgedaan en competenties hebben ontwikkeld, maar een papiertje missen. Ik heb het proces om mijn competenties erkend te krijgen in vier weken afgerond, in plaats van vier maanden. Het begon met drie dagen non-stop verslagen schrijven. Ik had vierkante ogen én pijn aan mijn ellebogen van het werken achter de computer, maar de basis was gelegd. In het begin dacht ik, waar begin ik in vredesnaam aan. Toch was dit het dubbel en dwars waard. Ik kan nu datgene doen waar ik passie voor voel en zie mijzelf uiteindelijk ook best een HBO-opleiding afronden.” Ritchie hoopt dat zijn verhaal mensen stimuleert om er de schouders onder te zetten.

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN