27 jun 2019, cao
n een aantal vacatures stonden onlangs ten onrechte harde opleidingseisen. Het ging in dit geval om vacatures voor seniorfuncties waarbij een MBO 4 diploma werd geëist. De ACP kreeg hier signalen over van leden en heeft dit aangekaart bij de werkgever. Die heeft toegezegd dit te gaan corrigeren. Afgewezen sollicitanten ontvangen bericht van de werkgever en krijgen in lopende sollicitatieprocedures een nieuwe kans.
Het hanteren van harde opleidingseisen (in dit geval MBO niveau 4) klopt niet met de over vacaturestellingen gemaakte afspraken. Collega’s met een N3-politiediploma kunnen wel degelijk worden toegelaten. Dat kan bijvoorbeeld met meerjarige werkervaring op een uitvoerende politiefunctie op dat niveau. Je moet dat wel zelf aantonen bij je sollicitatie, bijvoorbeeld door het vermelden van werk als OPCO of groepscommandant ME. De werkgever moet daarop laten weten of je dit voldoende hebt aangetoond. Eenmaal aangenomen moet de werkgever dan alsnog de mogelijkheid geven om ook het diploma of ervaringscertificaat N4-allround politiemedewerker te halen.
De ACP betreurt het dat de vacatureteksten niet helemaal klopten met gemaakte afspraken. Het is zuur voor afgewezen sollicitanten die niet aan de harde opleidingseisen voldeden, als er inmiddels al iemand voor die functie is aangenomen. En het is zuur voor degenen die vanwege de harde opleidingseisen überhaupt geen kans dachten te maken.
Tegelijkertijd is de fout in een tamelijk vroeg stadium ontdekt en kunnen nieuwe vacatures (waarvan de afstemming nog niet rond was) alsnog correct worden opgesteld. In lopende sollicitatieprocessen worden sollicitaties opnieuw beoordeeld aan de hand van deze sollicitaties, zelfs als sollicitanten al zijn afgewezen. Ben je afgewezen in een lopend sollicitatieproces (met als reden dat je niet aan de opleidingseis voldeed), en heb je nog nog geen bericht ontvangen? Ga dan bij de werkgever na of je alsnog meegenomen kan worden in de sollicitatieronde.
Het gaat hier om reguliere vacatures en dus nog niet over het overgangsbeleid voor het loopbaanpad naar de seniorfunctie, zoals dat onlangs werd afgestemd.
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov