Uit het CGOP: ‘Rechtspositionele afspraken rond extra inzet bewaken en beveiligen’

Uit het CGOP: ‘Rechtspositionele afspraken rond extra inzet bewaken en beveiligen’

11 nov 2019, Werk

Politiecollega’s uit heel Nederland worden uit hun eigen team gehaald om bijstand te verlenen bij het bewaken en beveiligen van personen. De inroostering en vergoeding van deze diensten verloopt – zacht uitgedrukt – niet vlekkeloos.

Op 6 november publiceerden wij een artikel met de kop: ‘ACP wil ME-toelage voor bewakingseenheden’. Na deze oproep is er met spoed een landelijke instructie gemaakt over hoe om te gaan met deze diensten en de bijbehorende rechtspositionele afspraken zoals de vergoeding van reistijden. Die instructie is inmiddels gepubliceerd (zie bijlage).

Voorlopige of structurele maatregel

Bovendien is het voorstel om voor deze diensten de ME-toelage toe te kennen in het overleg met de minister besproken. De korpsleiding heeft ingestemd met het toekennen van de ME-toelage voor bewakingseenheden. Sterker nog, de korpsleiding gaf aan daarmee vanuit eigen beweging al te zijn begonnen. Dat juichen we toe als een charmant gebaar. Wat de korpsleiding betreft is dat echter een tijdelijke en geen structurele maatregel. De ACP denkt hier anders over. Het werk dat de bewakingseenheden momenteel uitvoeren was in het verleden namelijk een taak van de Mobiele Eenheid. Niet meer dan logisch dus dat de vergoeding die daarbij hoort behouden blijft.

De ACP blijft zich inzetten om de toelage structureel onderdeel te maken van een aanspraak bij het uitvoeren van het werk van de bewakingseenheden. Dat lijkt ons niet meer dan redelijk.

Lees hier de factsheet ME

Lees hier de factsheet afspraken bijstand inzet

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN