30 aug 2018, cao
**UPDATE**: Ook onder enorme werkdruk staan politiemensen er op de meest cruciale momenten. De politiebonden zijn trots op het handelen van de collega’s bij het steekincident op Amsterdam Centraal dit weekend en hebben piëteit voor de slachtoffers.
Het steekincident op Amsterdam CS toont helaas ook nogmaals de urgentie van de situatie aan. Amsterdam en Nederland hebben een veiligheidsprobleem. Politiemensen kunnen niet meer overal op acteren waar hun hulp gewenst is of waar preventie nodig is. Met de actie Gevarenzone: Weinig Politie benadrukken we dat de politiek willens en wetens deze risico’s neemt. De geplande actie in Amsterdam gaat dan ook gewoon door. Wel zijn de bonden er extra op gebrand dat de veiligheid tijdens de actie overeind blijft. We benadrukken daarom dat er met de actievoerende collega’s in Amsterdam meer agenten dan normaal in de binnenstad op straat zullen zijn- en deze actie eerder een positief dan een negatief effect heeft voor de burger.
De politie sluit woensdag 5 september het centrum van Amsterdam af als onderdeel van een estafette-actie voor een nieuwe CAO Politie. Er is te weinig politie beschikbaar om slagvaardig op te treden tegen criminelen en overtreders. Steeds meer burgemeesters slaan daarom alarm. Met een nieuwe CAO-actie willen de politiebonden ook burgers daarop wijzen. Politiemensen gaan daarom de komende weken het centrum van verschillende steden afsluiten waar ze de veiligheid niet meer kunnen garanderen. Wie er toch door wil, doet dat ‘op eigen risico’. De eerste actie vond plaats woensdag 29 augustus in Eindhoven.
Ook in Amsterdam zijn op verschillende locaties de gevolgen merkbaar van te weinig politiecapaciteit en -inzet. Zo wees de ombudsman van Amsterdam, Arre Zuurmond, erop dat crimineel geld in de hoofdstad leidend is. Ook de drukte door toerisme levert grote veiligheidsproblemen op. Onderdeel van de CAO-acties is om met een estafette-actie in grote steden het publiek duidelijk te maken dat er te weinig personeel is om voldoende toezicht te houden en te handhaven. Dat heeft gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid.
Op woensdag 5 september, tussen 08.00 uur tot 12.00 uur, wordt het inkomend autoverkeer op alle invalswegen van Amsterdam gewezen op banners waarop vermeld staat ‘Betreden op eigen risico: Geen Politie’. Ook treinreizigers die vanuit het Centraal Station, Amsterdam in lopen, worden erop geattendeerd dat zij de stad op ‘eigen risico’ betreden.
Minister en korpsleiding hebben de werkdruk bij de politie zo uit de hand laten lopen, dat er gaten vallen die collega’s niet meer kunnen dichtlopen. De politie kan daardoor niet meer de bescherming bieden die zij wil bieden – en die burgers zouden mogen verwachten. Dat komt niet uit de lucht vallen. Politiemensen hebben de afgelopen jaren flink wat extra meters gemaakt. Het is aan hun enorme inzet, loyaliteit en verantwoordelijkheidsbesef te danken dat de Nationale Politie überhaupt nog overeind staat.
De CAO waarvoor nu actie wordt gevoerd, is dan ook niet alleen een strijd voor betere arbeidsvoorwaarden en meer waardering. Het gaat ook over herstel van de organisatie en het vertrouwen in het oplossingsvermogen van korpsleiding en minister.
Werk mee aan een gezonde beroepsziekte-regeling!
Heb jij als politiemedewerker te maken gekregen met een dienstongeval, beroepsincident of beroepsziekte? Dan zijn de werkgever en de bonden benieuwd naar jouw ervaringen met de huidige regels voor het aanvragen van erkenning of voorzieningen. Vul de digitale vragenlijst van het korps in en help ons aan informatie om verbeteringen op te baseren! Een van
3 decTerugblik 2019: De voortgang van de CAO
De voortgang van de CAO wordt besproken in speciale overleggen met minister en korpsleiding. Vakbondsadviseur Ramon Meijerink blikt met voorzitter Gerrit van de Kamp terug op deze overleggen in 2019.
3 decBonden en werkgever oneens over N5-overgangsbeleid
De bonden en de werkgever zijn het oneens over de regeling om als politiekundige (N5) bevorderd te worden naar operationeel expert (OE) of operationeel specialist (OS). De discussie gaat specifiek over hoe deze CAO-afspraak eruit moet zien voor zittend personeel. Bij de uitwerking van dit ‘overgangsbeleid’ bleek dat hier verschillend over wordt gedacht. Afspraak in
15 novDe politiebonden leggen uit! Met N3 en N4 naar senior
Collega’s met N3 en N4 kunnen zich gaan aanmelden voor een seniorfunctie. In deze video legt beleidsadviseur Marc Wegerif namens de bonden uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
12 novSwitch executief naar ATH wordt aantrekkelijker
Vanaf 1 januari 2020 is een drempel weggenomen voor executieve politiemensen om over te stappen naar een ATH-functie. Zij kunnen dan namelijk 5 jaar hun aanstelling voor de uitvoering van de politietaak (executieve status) behouden. De maatregel is onderdeel van de CAO en moet zorgen voor meer flexibiliteit. Met name in de onderbezette meldkamers is
11 nov