Vitaalcoach Wilko over Fit@NP: ‘Wij zijn geen veredelde sportschool’

Vitaalcoach Wilko over Fit@NP: ‘Wij zijn geen veredelde sportschool’

8 jan 2019, veilig en gezond werken

Wilko Koster werkt bij Fit@NP in de eenheid Noord-Nederland. Fit@NP wil ervoor zorgen dat collega’s gezond aan de slag kunnen gaan en blijven. Ze richten zich op drie pijlers: Voeding, Mentale Kracht en Beweging.

1. Wat is je functie?

“Ik ben vitaalcoach bij Fit@NP in Noord-Nederland. Dit is een tijdelijke tewerkstelling. Ik doe dit nu drie jaar. Samen met mijn collega’s Johan Meppelink en Greetje Fontein. Wij begeleiden collega’s fysiek en mentaal. Online en offline. Dit betekent dat we met mensen sporten. Dat we ze helpen en begeleiden. Ook met voedingsadviezen en coachingsgesprekken.”

2. Hoe ben je vitaalcoach geworden?

“Ik kom uit het blauw en was hiervoor jeugdagent/wijkagent. Op een gegeven moment kwam er een belangstellingsregistratie voor Fit@NP, een oproep dat er mensen werden gezocht. Daar heb ik aangegeven dat ik dat wel wilde doen. Net als mijn collega’s. We zijn in eerste instantie begonnen met hulp van een aantal externe coaches. Johan, Greetje en ik hebben de driejarige hbo-opleiding tot vitaliteitscoach gevolgd. Nu doen we het samen met nog één externe coach erbij en onze coördinator Manuela Cramer. Het is een fulltime functie.”

3. Wat spreekt je het meest aan in je werk?

“Het totaalpakket. Doordat wij alles aanpakken, kun je echt resultaat bereiken bij je collega’s. Soms al in een paar sessies. De ene keer ligt de nadruk op sporten; er komen hier bijvoorbeeld aspiranten van de PA die hun professioneel fit conditietest moeten halen. De andere keer heeft iemand meer behoefte aan voedingsadvies. Of we doen bijvoorbeeld aan yoga of wandelcoaching. We zijn natuurlijk geen arts of psycholoog, maar ook absoluut geen veredelde sportschool. Ook collega’s met een burn-out of PTSS weten ons te vinden. Wij komen zelf uit de politiesector en weten wat er speelt bij de collega’s. We hebben een heel brede toolkit waarmee we mensen kunnen helpen. Het is eigenlijk iedere keer maatwerk. Dat maakt mijn werk heel erg divers en dat is juist wat het zo mooi maakt.”

4. Hoe ziet je werkdag er uit?

“Het ligt er heel erg aan wat voor dag het is. Op dinsdag zitten we hier op locatie in Drachten. Op donderdag in Zuidlaren. Op de locaties hebben we alle sport- en andere faciliteiten ter beschikking die we nodig hebben. Als we daar binnenkomen, beginnen we vaak met afspraken. Dan komt er een collega en bespreken we hoe het nu gaat. Meedoen aan Fit@NP is namelijk ook voor de collega’s niet vrijblijvend. Er wordt een serieuze inspanning van je verwacht en het is wel de bedoeling dat je vooruitgang boekt. We hebben als het nodig is ook korte lijntjes met leiding of bedrijfsarts. Meestal beginnen we met zijn of haar voedingsdagboek. Wat heeft hij of zij gegeten de afgelopen periode. En wanneer. Dan gaan we verder in gesprek over zijn of haar situatie. Of we gaan bewegen. Soms een combinatie van beide.

De andere dagen zijn we bezig met voorbereidingen en vooral veel onderweg. Voor workshops, presentaties en gesprekken. We grijpen alle kansen aan die we krijgen om Fit@NP op de kaart te zetten. Het is van groot belang dat je de leiding meekrijgt. Zij beslissen uiteindelijk of ze een collega naar ons toesturen. Wij willen duidelijk maken dat die 60 uur die de collega’s bij ons doorbrengen voor sport en begeleiding uiteindelijk ook veel goedkoper is dan een collega die langere tijd thuiszit. Wat ik het liefst zou willen, is dat het management collega’s eerder stuurt. In een vroeger stadium. We gaan hier liever aan de voorkant aan het werk, om te voorkomen dat iemand uitvalt. In plaats van als het eigenlijk al te laat is en diegene maanden thuis zit. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.”

5. Jullie zijn bijna drie jaar bezig. Hoe gaat het straks verder met Fit@NP?

“Dat ligt helemaal aan de korpsleiding. We hebben nu in ieder geval een verlenging van een jaar gekregen. Ik hoop echt dat we verder kunnen en dat onze functie geborgd wordt in het functiehuis. Volgens mij doen we hier heel goed werk. We hebben inmiddels ruim 150 collega’s begeleid. Bijvoorbeeld een collega die in 4,5 maand 20 kilo is afgevallen. Hij krijgt steeds de vraag of hij op een crashdieet is geweest, terwijl het gewoon een kwestie is van gezond eten en bewegen. Onlangs hadden we hier een andere collega die door dit soort voorbeelden toch besloot om géén maagband te nemen, maar samen met ons aan de slag te gaan. Er zijn mensen die na een aantal sessies met ons geen insuline meer hoeven te spuiten. Of collega’s die na een burn-out weer aan de slag gaan. Er ligt voor ons nog een heleboel werk. Het ziekteverzuim is hoog. Wij passen met ons werk prima in een integrale aanpak daarvan.”

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN