ACP Ledendag

ACP Ledendag 2019

'Non-stop verbonden'

Kom woensdag 11 december 2019 ook naar onze jaarlijkse ledendag. Wij hebben weer een interessante dag voor je in petto met boeiende sprekers, uiteenlopende seminars en workshops. De ledendag is voor alle ACP-leden die willen komen. Je kunt je voor de workshops en seminars (maximaal 2) inschrijven via het aanmeldformulier onderaan deze pagina.

Dag en nacht, in het weekend en op feestdagen staan jij en je collega’s klaar voor de veiligheid in ons land. Zichtbaar op straat of achter de schermen. Werk dat mentaal en fysiek veel van je vraagt en invloed op je privéleven heeft. ‘Non-stop verbonden’ met het vak zou je kunnen zeggen. De seminars en workshops tijdens de ACP Ledendag hebben daar raakvlakken mee.

Workshops en Seminars

Fija van der Weide
Workshop: Help, ik heb stress!

Als politiemedewerker en boa verkeer je regelmatig in stressvolle situaties, zoals confrontaties met agressie en geweld. Heb jij stress of wil je hier beter tegen bestand zijn? Mis deze workshop dan niet! Onder leiding van een deskundige trainer leer je symptomen van stress herkennen en technieken om druk te verminderen. Trainer en coach: Fija van der Weide.

Team Collegiale Ondersteuning
Workshop: Wat kan het Team Collegiale Ondersteuning voor jou betekenen?

Hoe helpen collega’s elkaar na een heftig incident?

Leden van het Team Collegiale Ondersteuning (TCO) – ervaren politiemedewerkers – vangen collega’s op na een incident met impact en bieden een luisterend oor.

FIOD
Workshop: Samenwerking de FIOD en de politie

De FIOD kan de politie inschakelen wanneer een partij wapens of drugs wordt gevonden. De politie kan de FIOD vragen een bijdrage te leveren aan een fraudeonderzoek. Hoe deze samenwerking precies in zijn werk gaat, legt Rob van het Hof uit met praktijkvoorbeelden.

 

Ledendag juristen
Workshop: Ken je rechten en plichten

Stel, je hebt al lang geleden vrije dagen aangevraagd. Maar dan wordt je collega ziek en jouw verlof ingetrokken. Kan dat zomaar? Kun jij hier iets aan doen? In het Barp staan bepalingen over aanstelling, ontslag, verlof, dienstrooster en ziekte. Heel goed dat deze rechten en plichten zijn vastgelegd. Maar wat betekenen ze precies? Hoe kan het dat collega’s en hun chef ze vaak anders interpreteren? En hoe kun je in goed overleg met je baas afspraken maken? In deze workshop wijzen juristen van de ACP je de weg in alle regelgeving.

VIK
Seminar: Veiligheid, Integriteit en klachten

Wanneer is er sprake van plichtsverzuim en wat zijn de consequenties? Wanneer is een klacht gegrond en hoe ga je hiermee om?

Collega’s van Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) leggen uit hoe VIK werkt. Hier gaat het onder andere over de manier van screenen en intern onderzoeken.

Door middel van meerdere vragen kom je op de stoel te zitten van een VIK-medewerker en mag je aangeven hoe jij zou handelen tijdens verschillende situaties.

Rauw
Seminar: Schaduwkanten van politiewerk

Nathalie Smeets, hoofd PDC, nam eind 2017 het initiatief voor de theatervoorstelling ‘Rauw’. Bedoeld om ‘het goede gesprek’ te bevorderen binnen (management)teams over de schaduwkanten van het politiewerk. Geen praatpolitie. Wel een politie die zichzelf regelmatig de vraag stelt: waarom doen we wat we doen? En over het belang van jezelf mogen en kunnen uitspreken. Nathalie neemt je tijdens een seminar mee in hoe dit tot stand is gekomen. Ruim 16.000 politiemedewerkers hebben de voorstelling ‘Rauw’ inmiddels bezocht. Bekijk de videopromo.

Gastsprekers

Martijn Aslander - Stand-up filosoof

Martijn Aslander

Martijn Aslander is stand-up filosoof, veelgevraagd spreker, auteur en bekend met de veiligheidsketen. Zo begeleidde hij jonge politiemensen tijdens een verkennend onderzoek naar 'De politie van overmorgen', waarbij gekeken werd naar de uitdagingen binnen de politieorganisatie nu en in de toekomst. Hij zet zich (met niet-alledaagse ideeën) samen met anderen in om een oplossing te vinden voor het capaciteitsprobleem bij de politie, zoals de hobbypolitie en de schaduwpolitie.

"Ik heb aan twee kanten blauw bloed; beide grootvaders zaten in het vak en mijn overgrootvader reed als veldwachter nog te paard met de sabel op het Friese platteland. Sinds ik als jochie in de bieb het boek 'Het Blauwe Leger van Bert Bommels' las bleef de politie me interesseren. Dus als ze bellen, dan kom ik. (Als ik de politie bel, dan komen ze ook altijd, tenslotte.)"

Arthur van der Vlies - PTSS, een openhartig verhaal

Arthur van der Vlies

Arthur van der Vlies werkt al twintig jaar bij de politie als hij in 2009 te horen krijgt dat hij een posttraumatische stresstoornis heeft. Hij vertelt openhartig zijn verhaal, over de slechte en goede momenten voorafgaand aan en tijdens zijn behandeling. En hoe hij na een lange weg inmiddels weer bij de politie aan het werk is.

Behalve werken aan zijn eigen herstel heeft Arthur de afgelopen jaren meer kenbaarheid gegeven aan stressgerelateerde ziektes binnen de politiesector.

Schrijf je in voor de ACP Ledendag

 

ACP Ledendag

De ACP Ledendag is een afwisselende dag met interessante sprekers en boeiende workshops en seminars. De ledendag wordt elk jaar georganiseerd. Om extra kennis op te doen en om collega’s uit heel het land te ontmoeten. De ledendag is bovendien het moment waarop wordt gesproken over wat de vereniging ACP het afgelopen jaar heeft bereikt en wat de ambities zijn voor de komende jaren. Lees hier het verslag van ACP Ledendag 2018.

Demonstratie

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN