De ACP probeert voortdurend de arbeidsvoorwaarden van zijn leden te verbeteren. Denk aan beloning, werktijden, veiligheid, training, uitrusting, verlof en loopbaankansen. Door afspraken te maken met de minister van Veiligheid en Justitie, de korpschef van de Nationale Politie en met leidinggevenden op de werkvloer. Het hoogste niveau waarop de ACP met de werkgever overlegt, is het Centraal Georganiseerd Overleg Politie (CGOP). Daarin zitten enerzijds de werkgever (de minister van Veiligheid en Justitie en de korpschef) en anderzijds de ACP en collega-bonden.
Tijdens CAO-onderhandelingen onderhandelen we met de werkgever over nieuwe investeringen in de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden. Om een Collectieve Arbeidsovereenkomst voor langere periode te bereiken. Als onze CAO-onderhandelaars een akkoord bereiken, wordt dat altijd eerst aan jou en de andere ACP-leden ter goedkeuring voorgelegd. Vinden jullie de afspraken te mager, dan kunnen we samen met de andere politiebonden de werkgever extra onder druk zetten met vakbondsacties.
Tijdens de looptijd van een CAO worden de nieuwe afspraken uitgewerkt en vastgelegd in wet- en regelgeving, zoals het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp) en het Besluit bezoldiging politie (Bbp). Nieuwe regelingen worden van kracht als ze zijn gepubliceerd in het Staatsblad of de Staatscourant.
Om ervoor te zorgen dat CAO-afspraken worden nagekomen en op de juiste manier worden uitgevoerd, zijn in de CAO enkele waarborgen afgesproken. Zo is er elke vier maanden een overleg (monitorgesprek) tussen de politiebonden, korpsleiding en minister. Daarnaast zijn er bijzondere commissies (BC) in het leven geroepen. Opgericht in lijn met de CAO Politie 2018-2020 op verzoek van de ACP en collega-bonden. De BC’s checken op eenheidsniveau of de CAO-afspraken worden uitgevoerd. In de commissies zijn de vier de politiebonden vertegenwoordigd.
De werkgever (minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en korpschef Akerboom van de Nationale Politie) en de voorzitters van de vier politiebonden hebben 1 november 2018 hun handtekening gezet onder een nieuwe CAO Politie 2018 - 2020. Bekijk het CAO-akkoord.
De CAO gaat niet alleen over arbeidsvoorwaarden, ook over werkdruk en het tekort aan politiemensen. Dit heeft forse gevolgen voor de werkdruk, balans werk- en privéleven en gezondheid van politiemensen. Daarom zijn in de CAO aan de hand van het herstelplan van de politiebonden harde afspraken gemaakt om de werkdruk binnen de politieorganisatie te verlichten. Het komt er nu op aan dat deze afspraken verder worden ingevuld en uitgevoerd. Alleen als de werkgever de druk aanpakt, kan er volgens ons echt wat veranderen. De bijlage van het CAO-akkoord gaat over de capaciteit bij de politie. In dit deel de CAO staan afspraken die politiebonden en werkgever hebben gemaakt om de werkdruk te verlichten.
Bekijk de vidoe: Zo pakken we de werkdruk aan